8.5 C
Paşcani
vineri, martie 24, 2023
Array

Centrale termice mai scumpe, din toamna

Daca vreti sa cumparati din toamna o centrala termica ar fi bine sa puneti bani deoparte. Uniunea Europeana interzice din septembrie comercializarea centralelor clasice. Se vor gasi doar cele cu condensare, care sunt mai scumpe, insa mai eficiente, conform specialistilor.

Centralele termice clasice ar putea fi interzise din aceasta toamna. La vanzare se vor gasi doar centralele cu condensare, care sunt mult mai scumpe. Masura va fi luata dupa intrarea in vigoare pe 26 septembrie a unei directive de la Uniunea Europeana.

Prin aceasta modificare se urmareste reducerea consumului de gaze si implicit, cresterea eficientei energetice.

Aceste centrale reutilizează o parte din căldura de condensare existentă în gazele arse şi o reintroduc în sistem. Mai exact, cu ajutorul unui schimbător de căldură special creat, recuperează o parte din căldura latentă rezultată din vaporizarea vaporilor de apă din fum.
Astfel, randamentul unei astfel de instalaţii este, după cum se laudă producătorii, 106% şi chiar 110%, în timp ce centralele clasice au un randament de doar 90%.

Odata cu obtinerea acestui randament vor fi si costuri suplimentare. Prima crestere se va resimti la achizitionarea centralei care este mai scumpa decat cea clasica. Pretul variaza de la 4.500 de lei si pana la 7.000 de lei, in functie de dimensiunea locuintei.

Mentionam ca in ultimii ani de zile, mai bine de jumatate din abonatii de la regia locala de termoficare din Pascani s-au debransat. Printre ei se afla atat persoane fizice cat si institutii publice, care acum folosesc centrale proprii.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow