16.9 C
Paşcani
vineri, octombrie 7, 2022

Centrale proprii in şcoli şi grădiniţe. Consilierii locali au aprobat debranşarea de la RAGCL

- Advertisement -

Şcolile şi grădiniţele din Paşcani vor fi debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, până la sfârşitul acestui an. În loc, urmează să fie montate centrale propria, cu bani de la bugetul local. Aceeaşi măsură ar urma să fie luată şi la restul instituţiilor publice din subordine, abonate la RAGCL.

Hotararea a fost luata de consilierii locali, la iniţiativa primarului Dumitru Pantazi. Edilul municipiului a convocat legislativul local în şedinţă extraordinară, luni de la ora 10.00, pentru a aproba studiile de prefezabilitate în vederea montării de centrale proprii.

El a cerut consilierilor să îi aprobe proiectele de hotărâre pentru că elevii din şcoli şi copiii din grădiniţe să nu fie în pericol de a nu avea căldura la iarnă, aşa cum s-a intamplat anul trecut.

Pantazi a spus că nu are garanţia că regia va mai furniza căldură din cauza situaţiei economice şi că o astfel de masura trebuie luată din timp, pentru a putea fi realizate investiţiile.

Un alt motiv este că în acest an facturile la căldură au crescut foarte mult, aproape dublu faţă de anul trecut la şcoli şi grădiniţe. Asta după ce preţul de producţie a fost majorat cu votul tuturor consilierilor la 747 lei pe gigacalorie, cel mai mare din ţară.

Măsura a fost luată pentru că regia să poată încasa mai multă subvenţie la căldură, pentru achitarea facturilor la gaz în contextul în care preţul căldurii pentru populaţie a fost şi de 100 lei/pe gigacalorie.
Consilierii din opoziţie au cerut retragerea proiectelor pe motiv că o astfel de soluţie ar trebui mai mult analizată şi chiar supusă dezbaterii publice. Ei au criticat propunerea primarului, chiar dacă au recunoscut că este singura viabilă pentru ca şcolile şi gradinitele să nu rămână fără căldură.
Până la urma proiectele au fost votate şi de consilierii liberali. Investiţia urmează să fie finanţată odată cu dezbaterile pe marginea bugetului pentru anul în curs. Mai exact o parte din sumele care ar fi urmat să fie repartizate pentru subvenţia la căldură vor fi folosite pentru montarea de centrale în şcoli.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow