More

  Cele trei decizii ale USL: Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în mai; Alegerile prezidenţiale, la începutul lui noiembrie; Revenirea la votul pe listă

  Array

  USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile, cu prag de validare de 50%. Totodată, liderii alianţei au mai stabilit ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc cu 45 de zile înainte ca mandatul lui Traian Băsescu să expire. O altă decizie majoră este revenirea la votul pe listă la parlamentare.

  Liderii USL au decis să convoace referendumul pentru revizuirea Constituţiei în luna mai, odată cu alegerile europarlamentare. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că USL a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei cu un prag de 50%. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că referendumul ar putea dura două zile, pentru a putea fi întrunit cvorumul de prezenţă.

  Prezidenţialele, în noiembrie

  Preşedintele PNL Crin Antonescu a mai anunţat că USL a decis organizarea prezidenţialelor cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte. Astfel, primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în data de 2 noiembrie sau 9 noiembrie, după cum va decide Guvernul.

  “ La alegerile prezidenţiale, e mai bine ca toată lumea să ştie care sunt atribuţiile preşedintelui ales. Ni se pare corect faţă de cetăţeni, în al doilea rând – şi cred că Bruxelles nu are ce obiecţiuni majore să opună pentru că şi în practica europeană aceste lucruri s-au mai întâmplat – şi cele două teme nu se ocultează una pe alta, e chiar o sporire a interesului pentru prezentarea la urne” , a explicat Crin Antonescu decizia politică de la vârful USL.

  De asemenea, USL a decis reducerea numărului de parlamentari la 300 pentru Camera Deputaţilor, în timp ce numărul senatorilor urmează să fie stabilit. De asemenea, potrivit lui Antonescu, USL a decis revenirea la formula proporţionalităţii directe pentru alegerea Camerei, adică la votul pe liste.

  Totodată, premierul Victor Ponta a anunţat că, în proiectul viitoarei Constituţii, se vor introduce şi regiunile administrative, iar coaliţia nu va renunţa la proiectul descentralizării, în ciuda hotărârii Curţii Constituţionale.

  Continuare pe Adevarul.ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Zeci de pășcăneni din etapa a doua s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Sportului

  In municipiul Pascani luni a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 a persoanelor care se incadreaza in cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare. Activitatea...

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Fotbalistul Crețu a scos la licitație, pentru Nicoleta, tricoul cu care a jucat la Națională

  La nivelul judeţului Iaşi se organizează în această perioadă diverse acţiuni de strângere de fonduri pentru Nicoleta, o tânără in vârstă de 17, din...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI