19.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Cele mai îndrăgite tradiții de Sânziene, care aduc spor și bucurii celor care le împlinesc

Sărbătoarea de pomenire a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, de miercuri, 24 iunie, mai poartă numele și de Sânziene. Este cunoscută în unele zone geografice și sub denumirea de Drăgaica și are la origine un străvechi cult solar. În credința populară, în ziua acestui îndrăgit praznic, se păstrează anumite tradiții.

Se spune că Sânzienele aduc oamenilor bucurii și spor în munca lor, ocrotindu-i de spiritele rele. Tradiția spune că Sânzienele plutesc în aer, cântă și dansează, în noaptea de 23 spre 24 iunie. În mediul rural, oamenii așteaptă ca în această noapte să se deschidă cerul. Este un moment ideal ca ei să ia legătura cu rudele și prietenii plecați în lumea de dincolo.

Coronițe pentru sporul casei

În zorii sărbătorii, fetele și femeile împletesc coronițe din 9 fire de sânziene și 9 de grâu. Cununa împletită este aruncată pe acoperișul casei. Când rămâne agățată, este semn bun. Persoanele care le-au împletit vor avea bucurii în căminul lor sau se vor căsători. Dacă împletitura alunecă și nu rămâne pe casă, este un avertisment pentru o perioadă cu probleme în gospodărie. De asemenea, astfel de coronițe se agață la uși și ferestre pentru a aduce spor și belșug în casă și pentru a-i apăra pe gospodari de ghinioane și de boli.

citeste continuarea pe click

Alte articole