More

  Cei mai „iubiți“ primari din județ. 60 dintre ei câștigau oricum alegerile și fără turul al II-lea

  Array

  Primarii aleşi din 60 de localităţi ai judeţului şi-ar fi adjudecat victoria chiar dacă ar fi fost stabilite două tururi de scrutin la alegerile locale din acest an.

  Rezultate finale publicate de Biroul Electoral Central (BEC) arată că 41 de candidaţi de la PSD şi 19 de la PNL au obţinut pe 5 iunie peste 50% din voturile cetăţenilor prezenţi la urne. Dacă legea ar fi prevăzut două tururi, atunci în doar 38 dintre cele 98 de localităţi ar fi avut loc un al doilea tur de scrutin. Printre acestea, se numără şi toate municipiile şi oraşele din judeţ, cu excepţia Târgului Frumos. Cea mai strânsă competiţie a fost la Popeşti, unde s-a câştigat la un singur vot diferenţă, dar au mai existat comune, printre care şi comunităţi mari, în care primarii şi-au adjudecat victoria la doar câteva zeci de voturi.

  Unde au fost cele mai detaşate victorii din judeţ

  Dintre cei 60 de primari care au avut peste 50% dintre voturi, un număr de 25 de candidaţi au înregistrat un scor electoral de peste 70%. Cu excepţia lo­calităţii Ciohorăni, unde a fost un singur candidat (Ticu Simion de la PSD), cel mai mare scor electoral l-a avut Costel Iosub (PSD) la Tătăruşi (96,18%), urmat de liberalul Dumitru Prigoreanu de la Deleni (90,11%) şi de social-democratul Georgel Popa de la Moşna (89,68%).

  Scoruri electorale mari au mai fost la Coarnele Caprei (Constantin Grigoraş, PSD, 88,85%), Scobinţi (Gheorghe Hriţ­cu, PSD, 85,92%), Mironeasa (Elena Cur­cudel, PNL, 85,52%), Dobrovăţ (Că­tălin Martinuş, PSD, 83,44%), Gropniţa (Ionel Oneaga, PSD, 83,36%) sau Ipa­tele (Costică Postârnac, PSD, 81,22%).

  În alte 15 localităţi, scorul înregistrat de câştigător a fost de peste 70%: Liviu Teo­dorescu (Bivolari), Cătălin Lupu (Ciu­rea), Aurel Doacă (Costeşti), Sorin Che­lariu (Fântânele), Mihai Cadâr (Horleşti), Paul Mursa (Plugari), Ginovel Gheor­ghiu (Roşcani), Ştefan Timofte (Tomeşti), Alexandru Ivănucă (Trifeşti), Gheorghe Rotaru (Ţibana), Ionel Vata­manu (Târgu Frumos), Vasile Butnaru (Brăeşti), Ioan Secrieru (Hărmăneşti), Damian Butnaru (Mogoseşti Siret) şi Petru Holicov (Sineşti). Cu excepţia ultimilor patru, care sunt membri ai PNL, restul primarilor amintiţi sunt mem­bri ai PSD.

  Comune unde lupta electorală a fost strânsă

  Cea mai strânsă luptă din judeţ a fost la Popeşti. În această localitate, voturile au fost numărate de cinci ori, iar în cele din urmă a fost declarat câştigător candidatul PNL (Vasile Lupu) la un singur vot diferenţă faţă de competitorul său (848 la 847), social-democrata Gabriela Alupoa­ie. La „mustaţă“ a câştigat şi primarul Dumitru Laiu (PNL) din Cepleniţa în faţa social-democratului Cornel Matei, diferenţa dintre ei fiind de numai nouă voturi (650 la 641).

  Diferenţe mici între candidaţi au mai fost înregistrate în comune precum Popricani (15 voturi), Vânători (17 voturi), Probota (17 voturi), Româneşti (22 voturi), Prisăcani (29 voturi), Mădîrjac (29 voturi), Dolheşti (31 voturi), Ciorteşti (36 voturi), Miro­sloveşti (59 voturi), Şipote (70 voturi), Cozmeşti (73 voturi), Ion Neculce (81 voturi) sau Mirceşti (99 voturi).
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI