Cei 14 ceferisti condamnați pe nedrept acum 60 de ani de regimul comunist au fost comemorati la Pascani, de Ziua Nationala a Romaniei. In memoria lor a fost dezvelita o placa comemorativa, care a fost amplasata pe Esplanada din zona Vale. Programul a cuprins o slujbă religioasă, depuneri de coroane, dar si un program artistic oferit de Fanfara Trubadurii a Casei Municipale de Cultura.

Ceremonia a debutat cu oficierea unui serviciu religios, de catre un sobor de preoti, alaturi de care a fost Parintele Protopop Pavel Postolachi. Mai apoi, au fost depuse coroane de flori la monumentul ridicat in memoria ceferistilor condamnati.

Mentionam ca in acest an s-au implinit 60 de ani cei 14 pascaneni majoritatea ceferisti au fost condamnati la ani grei de inchisoare pentru opinii impotriva regimului si 20 de ani de cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a anulat acea condamnare, printr-un complet de noua judecatori. Pascanenii au facut puscarie in conditii grele la canal in Delta.
Potrivit hotararii, numele pascanenilor sunt urmatoarele: Pirujinschi Emil, Vasiliu Alexandru, Ispas Florea, Spataru Constantin, Gheorghiu Ilie, Danțuș Constantin, Vasile Burac, Cazacenco Alexandru, Caminschi Cazimir, Loster Iohan, Varlan Aurel, Clapa Ioan, Pirujinschi Corneliu si Ursu Palade.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider