3.6 C
Paşcani
joi, decembrie 9, 2021

Ceea ce nu știai despre boala de care se tem toți oamenii

Există o boală a ultimelor decenii, despre care experții spun că ar fi cauzată de alimentație, de mediu, de fumat sau ca urmare a unor factori genetici. Cel mai nou studiu propune o teorie alternativă.

Este vorba despre cancer, boala care a speriat o întreagă planetă. Zilnic apar cazuri noi de cancer și leucemie, multe dintre ele descoperite prea târziu pentru a putea fi tratate. Numai în România sunt descoperite în jur de 67.000 de cazuri în fiecare an, din care 41.000 sunt mortale, arată date ale Euro Health pentru anul 2013. Mai nou, cea mai răspândită formă este cea de cancer tiroidian, cu 6 până la 9 cazuri pentru 100.000 de persoane, la nivel mondial, cu o creștere de 300% în ultimii 50 de ani.

DESCOPERIRILE NEAȘTEPTATE

Autorii celui mai nou studiu de la Universitatea Washington din St. Louis (SUA) au descoperit că celulele adulte au un rol important, în anumite condiții, pentru dezvoltarea tumorilor.

Cercetătorii au descoperit că celulele adulte au capacitatea să revină la o stare similară cu cea a celulelor stem cu diviziune rapidă, arată Agerpres. În momentul în care revine la stadiul celulelor stem, acestea pot transmite mutațiile acumulate de-a lungul timpului, ceea ce contribuie la creșterea riscului de a dezvolta leziuni precanceroase.

„Ne-am concentrat mult atenţia pe înţelegerea rolului celulelor stem în dezvoltarea cancerului, însă nu a existat o preocupare privind celulele adulte. Însă se pare că atunci când celulele adulte revin la starea de celule stem cu diviziune rapidă, acest lucru creează probleme ce pot conduce la cancer”, a spus cercetătorul-şef al studiului, Jason C. Mills, profesor de medicină în Departamentul de gastroenterologie de la universitatea Washington.

STUDIU PE ȘOARECI

Descoperirea a fost făcută în urma studiilor de laborator efectuate pe șoareci și pe celule gastrice umane. În cazul șoarecilor care aveau răni la nivelul mucoasei gastrice, oamenii de ştiinţă au blocat capacitatea organismului de a apela la ajutorul celulelor stem pentru vindecare. În consecință, șoarecii au dezvoltat o stare precanceroasă din cauza celulelor gastrice adulte care au revenit la stadiul de celulă stem pentru a trata leziunea.

În prezent, oamenii de știință lucrează la medicamente care ar putea bloca starea precanceroasă, prin prevenirea divizării celulelor adulte.

Sursa

DE LA ACELAȘI AUTOR

Un nou caz cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România

Un nou caz cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 a fost confirmat în România. Este vorba despre un...

Construcția Spitalului Regional de Urgență Iași intră în linie dreaptă (P)

Finalizarea licitației de proiectare a fost doar primul pas în direcția construcției primului spital regional de după...

Deputatul Vasile Toma: Comitet interministerial pentru A7 si A8

Am organizat, impreuna cu colegii parlamentari social-democrați din Iasi, intalnirea solicitată de societatea civilă ieseana, cu presedintele...

Benzina si motorina mai scumpe de la 1 ianuarie

Benzina si motorina se vor scumpi, de la 1 ianuarie, dupa ce Guvernul a majorat nivelul accizelor...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI