10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Ce trebuie să mănânce un român ca să moară sănătos

Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au realizat un coş minim zilnic special pentru români.

Expertul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Joao Breda a declarat, ieri, la conferinţa Mediafax dedicată „Coşului Naţional de Alimentaţie Sănătoasă”, că dieta zilnică trebuie să conţină în proporţie de 70 – 80% alimente de origine vegetală şi numai 60 de grame de carne. „Alimentele de origine vegetală trebuie să aibă partea cea mai mare în dietă. Nu trebuie să fim vegetarieni, dar trebuie să fim aproape vegetarieni”, a declarat Breda, precizând că ponderea alimentelor de origine vegetală din dietă trebuie să fie în jur de 70 – 80 la sută.
La rândul său, şeful biroului OMS din România, Victor Olsavszky, a precizat că este recomandat consumul zilnic a 400 de grame de legume, care, pe lângă faptul că au vitamine, au şi fibre, care contribuie la reglarea tranzitului şi prevenirea multor afecţiuni digestive, inclusiv a cancerului de colon. În schimb, cantitatea de carne şi peşte trebuie să fie relativ mică, a spus Joao Breda, precizând că nu ar trebui consumat mai mult de o bucăţică de 60 de grame de carne pe zi, aceasta având grăsimi saturate, în timp ce peştele, care are probabil grăsimi mai bune, poate fi consumat în cantităţi mai mari. „Grăsimile în general trebuie reduse”, a concluzionat expertul OMS, adăugând că grăsimile vegetale sunt mai bune decât cele animale.
Cu 20 de lei se poate hrăni o familie de patru persoane

Specialiştii OMS au realizat şi un coş zilnic sănătos pentru români. Astfel, aceştia au concluzionat că valoarea coşului minim zilnic şi care să şi asigure tot necesarul de nutrienţi pentru o familie de patru persoane ar putea fi în valoare de minim 19,41 lei. Acest coş zilnic poate include: făină integrală, pâine cu tărâţe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă, mălai. Componenţa coşului zilnic sănătos este calculată în conformitate cu recomandările privind aportul de nutrienţi şi obiectivele privind alimentaţia formulate de către OMS. Coşul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 şi 26 de lei, în componenţa acestuia mai putând fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale şi o varietate mai mare de peşte.
Obezitatea, mai periculoasă decât tutunul

Sursa și continuare pe Ziarul de Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow