19.4 C
Paşcani
duminică, iulie 3, 2022
Array

Ce trebuie sa faci ca sa afli cum iti va merge tot anul

Vorbim de o traditie folosita de secole intregi pentru a afla care va fi starea de spirit in anul care tocmai a inceput. Astfel, zilele Babei fascineaza in continuare deopotriva tinerii si batranii. Fiecare dintre noi trebuie sa ne alegem o „baba” adica una din zilele de la 1 pana la 9 martie si, in functie de cat de frumoasa, de urata sau de norocoasa ori ghinionista va fi, asa ne va merge tot anul. Primele 9 zile din luna martie, numite popular „Zilele Babelor” aduc cu ele o vreme capricioasă. Asta pentru că, potrivit legendei, Baba Dochia se leapădă de cele 9 cojoace din timpul iernii.

Muzeograful pascanean, Daniela Calistru a precizat ca nu exista o norma dupa care se aleg Babele. Daca in unele zone, ele sunt alese intamplator, in alte zone, ele se aleg in functie de ziua de nastere. Daca data nasterii este formata din doua cifre, se face suma intre ele, iar rezultatul obtinut este Baba persoanei nascute in acea zi.

Traditia mai spune ca ziua de 1 martie este baba primăverii, cea a semănatului, a doua babă, ziua de 2 martie, este cea a muncii de vară, iar a treia este baba toamnei, cea a culesului. Astfel, datina din străbuni arată că aşa cum vor fi cele trei zile, asemenea vor fi şi cele trei anotimpuri din acel an, iar cum va fi a noua babă, aşa va fi vremea timp de 40 zile.
Persoanele in varsta cred cu tarie ca in aceste zile se pot prevede multe lucruri. In schimb tinerii, au uitat de traditie si nu cred in ele. Pentru ei inceputul lunii martie are legatura doar cu martisorul si ziua femeii. ziarulorizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow