-5.4 C
Paşcani
luni, ianuarie 30, 2023

Ce trebuie sa faceți pentru extinderea rețelelor de gaz metan

Dacă doriți extinderea rețelelor de gaz metan pe strada unde locuiti, trebuie sa știți ca au fost modificate fundamental condițiile pentru realizarea investițiilor. Pana spre sfârșitul anului trecut, astfel de proiecte erau realizate de primarii, din bugetele locale. Acum, ele pot fi făcute doar de Delgaz Grid sau un alt operator autorizat, din banii furnizorului de gaz.

O alta noutate este ca toate demersurile trebuie făcute, de fiecare beneficiar in parte. Pentru început, trebuie trimisa câte o cerere de racordare însoțită de actele de identitate si de proprietate sau folosință a imobilului, pe adresele de email ale operatorului.

Urmează evaluarea cererii, stabilirea soluției tehnice, emiterea avizului de racordare si execuția lucrărilor. Delgaz Grid va face astfel de investiții după o analiza de eficienta dar si a bugetului anual alocat. In cel mai bun caz cererile de la cetățeni vor fi rezolvate într-un an de zile dar este foarte posibil ca lucrările sa fie făcute in câțiva ani sau niciodată, dacă nu sunt rentabile.

„Procesul de racordare a consumatorilor casnici la sistemul de distribuție a gazelor naturale se realizează în conformitate cu Ordinul ANRE nr. 18 din 2021 și cuprinde mai multe etape: 

  1. depunerea unei cereri de racordare, însoțită de documente de identitate a solicitantului/ mandatarului, respectiv de proprietate sau de folosință asupra imobilui; aceste documente vor fi trimise prin e-mail la adresa: gaze.naturale_iasi@delgaz-grid.ro;
  2. specialiștii Delgaz Grid vor evalua cererea de racordare, vor stabili soluția tehnică și vor emite avizul tehnic de racordare; 
  3. persoanele fizice pot opta pentru realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalațiilor de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale la soluția cea mai favorabilă:
  1. solicită Delgaz Grid demararea procesului concurențial de licitație a lucrărilor de racordare; 

SAU

  1. selectează un operator autorizat, urmând ca Delgaz Grid să ramburseze în tranșe egale, în termen de 5 ani de la punerea în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale, cheltuielile aferente racordării 
  1. după finalizarea lucrărilor instalația nouă va fi recepționată și pusă în funcțiune.

Durata medie de parcurgere a acestui proces este de aproximativ 300 de zile în vederea racordării unei case.” se arata într-un comunicat de presa, la solicitarea BIT TV.

In acesta situație sunt locuitorii de pe câteva zeci de străzi , mai ales din suburbiile municipiului. Asta deoarece contractul încheiat anul trecut, realizat aproape pe jumatate, din bani publici, nu mai poate fi valabil. Pentru ca Delgaz Grid sa continue investițiile anul viitor, cetățenii trebuie sa depună cererile , cel târziu pana in luna noiembrie a.c. Fiecare beneficiar, in parte, nu doar cei de l capătul străzii conform precizărilor edilului. Primarul municipiului a mai spus in cadrul conferinței săptămânale de presa ca se va implica pentru a-i informa si ajuta pe cetățeni sa trimită cererile si actele necesare. O acțiune in acest sens este programată la sfârșitul acestei săptămâni de consilierii locali liberali.

Menționăm ca pe străzile unde au fost făcute deja extinderi a rețelelor de gaz metan Del Gaz Grid urmează sa le preia in exploatare, după ce Primăria va face o verificare a lucrărilor. Abia după încheierea acestor formalități vor fi făcute bransamentele si va fi dat drumul la gaz metan, cel mai probabil pana la sfârșitul acestui an.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow