More

  Ce trebuie sa faca pascanenii, dupa instituirea carantinei totale in Romania. Măsuri de ajutor pentru păşcănenii de peste 65 de ani, medicii navetişti şi cei fără adăpost

  Precizări importante pentru păşcăneni,  în contextul instituirii carantinei totale în România. În cursul zilei de astăzi,  începând cu ora 13 s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă în urma convocării făcută de primarul municipiului.

  Şedinţa a fost cu uşile închise, în sala de spectacole a Primăriei,  pentru a putea fi menţinută distanta socială recomandată, fără ca presa să aibă acces.

  Măsurile au fost anunţate de primarul Dumitru Pantazi, în cadrul unei conferinţe de presă.
  În urma dezbaterilor a fost emisă o hotărâre care clarifica obligaţiile cetăţenilor în acesta perioadă şi maia leş cum anume vor interveni autorităţile locale.
  În principal,  au fost luate măsuri pentru protejarea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, în număr de 6114 la Paşcani.

  Cei care au nevoie de ajutor trebuie să sune la numărul de telefon 0232 710 730, la Poliţia Locală. Acolo vor trebui să comunice datele personale şi informaţii privind starea materială, date care vor fi mai apoi transmise Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. Primarul municipiului a explicat că administratia locală va oferi ajutor în funcţie de situaţia socială.
  Cei care sunt singuri şi fără venituri vor beneficia de hrană rece prin intermediul Cantinei Sociale. Alimentele vor fi distribuite la domiciliu celor care nu se pot deplasa sau nu vor să iese din casă de frică de a nu fi contaminaţi. Pentru cei în vârstă, care au posibilităţi materiale dar nu ies din casa, administratia locală va asigura cumpărarea alimentelor şi medicamentelor şi distribuirea la domiciliu, din banii beneficiarilor.  În acest sens au fost puse la dispoziţie două maşini şi va fi asigurat combustibilul necesar.

  Primarul Dumitru Pantazii face apel ca cetăţeni să solicite sprijinul Primăriei doar cei care au rămas singuri, fără susţinători şi într-adevăr cu probleme sociale. Mai puţin cei care primesc deja ajutoare sociale. Datele declarate Poliţiei ar urma să fie verificate şi corelate cu cele aflate deja la dispoziţia Direcţiei de Asistenta a precizat edilul municipiului.

  În aceeaşi şedinţă au fost luate măsuri şi pentru oamenii străzii. Cei care vor fi găsiţi fără adăpost vor fi cazaţi în acesta perioadă la bază sportivă a Clubului Sportiv Municipal Paşcani. Mai mult,  Primăria Paşcani va pune la dispoziţia Spitalului de Urgenţă Paşcani, un microbuz pentru transportul medicilor navetişti, în contextul suspendării activităţii unor transportatori judeţeni.

  Citeste si  Oficial: Mai multe majorări salariale de la 1 iulie, pentru bugetari

  Primarul Dumitru Pantazi a făcut apel la cetăţeni să respecte noile restricţii pentru a nu fi sancţionaţi şi mai ales pentru protejarea sănătăţii lor şi a familiilor. De asemenea voluntarii şi persoanele fizice sau juridice care pot face sponsorizări au fost invitate să îi sprijine pe cei care în aceste momente au nevoie de ajutor.

  Citeste si  Măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19 la Moțca

  Donaţiile sau orice fel de act de caritate ar trebui făcut cu înştiinţarea administratiei locale, a precizat secretarul general al municipiului, jurista Irina Jitaru, tocmai pentru editarea şi descurajarea actelor de înşelătorie, împotriva celor în vârstă şi singuri.

  Primarul Dumitru Pantazi a precizat că în contextul stării de urgenţă administraţia locală ar putea interveni şi pentru rezolvarea problemelor de alimentare cu apă la blocurile sau fostele cămine de nefamilişti unde sunt astfel de situaţii. De exemplu la cămin Remar doar o parte din locatari au reuşit să îşi facă branşamente individuale şi au apă iar restul o aduc, în bidoane, de la izvorul de langa Poliţie, de câţiva ani de zile

  HOTĂRÂREA NR.2 din 25.03.2020
  a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Pașcani
  COMITETUL LOCAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ AL MUNICIPIULUI PAȘCANI
  Având în vedere:
  Decretul nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României;
  Situația la nivel global și național cu privire la infecția cu coronavirus;
  Hotărârea nr.6/06.03.2020,Hotărârea nr.7/07.03.2020 și Hotărârea nr.8/09.03.2020 și Hotărârea nr.9/10.03.2020 ,Hotărârea nr.10/12.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României;
  Ordonanța Militară nr.2 din 21.03.2020 și Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19,emis de Ministerul Afacerilor Interne;
  În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr.21/15.04.2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,

  HOTĂRĂȘTE:

  Art.1. Se va comunica către Serviciul de Asistență Socială , lista cu persoanele în vârstă de peste 65 de ani, cu domiciliul în municipiu Pașcani, listă transmisă de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași.
  Art.2. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani , fără susținători sau altă formă de ajutor vor suna la numărul de telefon 0232710730, pentru a fi luate în evidență.
  Art.3. (1) Poliția Locală va comunica zilnic la Serviciul de Asistență Socială și la Compartimentul Situații de Urgență lista cu persoanele care au solicitat sprijin. Lista va conține numele și prenumele, vârsta , numărul de telefon și adresa de domiciliu.
  (2) Deasemenea Poliția Locală va identifica persoanele fără adăpost, pe care le va comunica la Serviciul de Asistență Socială și Compartimentul Situații de Urgență. Acestea vor fi cazate în incinta Clubului Sportiv Municipal Pașcani. În vederea soluționării optime a adăpostirii și îngrijirii acestora, vor fi utilizate resursele umane de la Clubul Sportiv Municipal Pașcani și Creșa nr. 1 Pașcani, în funcție de situație. Hrana acestora se va asigura de la Cantina de Ajutor Social.
  Art.4. Serviciul de Asistență Socială va lua legătura telefonic cu persoanele din lista comunicată de Poliția Locală ,privind persoanele în vârstă de peste 65 de ani și prin angajații serviciului , va asigura achiziționarea bunurilor necesare pe cheltuiala solicitantului. Pentru aceasta se vor pune la dispoziție două autoturisme din parcul auto al Primăriei, IS – 09 – XWK și IS – 10 – KWX , pentru asigurarea deplasării la domiciliul persoanelor care solicită sprijin și pentru achiziționarea celor solicitate.
  Art.5. Persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani , care solicită sprijin , fără susținători și care fac dovada că nu au nici un venit, li se va asigura hrană prin Cantina de Ajutor Social, în aceleași condiții ca și ale asistaților sociali care beneficiază de hrană de la cantină. Sumele necesare pentru achiziționarea hranei vor fi decontate distinct, din fondul de rezervă ,pe bază de listă întocmită de Seviciul de Asistență Socială ,listă comunicată la Cantina de Ajutor Social și Direcția Economică .
  Art.6. Comunicarea evidenței persoanelor de peste 65 de ani care solicită sprijin,precum și a persoanelor fără adăpost către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, va fi făcută de către Compartimentul Situații de Urgență, în conformitate cu Ordonanțele Militare emise și în termenul prevăzut de adresa Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași.
  Art.7. Serviciul de Asistență Socială va colabora cu orice instituție publică sau privată, în regim de voluntariat sau orice altă formă de colaborare, în vederea susținerii acestor categorii de persoane,pentru a primi un document din care să rezulte că sunt voluntari luați în evidență de Primărie și vor fi însoțiți de către un salariat de la Sistenăa Socială..
  Art.8. Compartimentul Informatizare din cadrul Primăriei Municipiului Pașcani va întreprinde demersurile pentru achiziționarea a 10 cartele telefonice și 10 aparate , de la societățile cu care Primăria are încheiate contracte de servicii de telefonie, necesare activității de voluntariat.
  Art.9. Începând cu data de 23.03.2020, prin Dispoziția Primarului nr.758/23.03.2020, s-a suspendat comercializarea produselor , altele decât cele alimentare,farmaceutice sau de uz veterinar,semințe,material săditor și pomi fructiferi și ornamentali, în cele două piețe ale municipiului Pașcani.Șeful Serviciului Administrația Piețelor va lua măsuri pentru organizarea activității de vânzare în cele două piețe ale municipiului Pașcani în conformitate cu art. 7, alin.(2) din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020.
  Art.10. Se va pune la dispoziția Spitalului Municipal de Urgență Pașcani , în contextul restrângerii activității de transport pe ruta Iași – Pașcani și retur, microbuzul școlar al Școlii Gimnaziale Gîștești, pentru a asigura prezența medicilor și personalului sanitar la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani.
  Art.11. Accesul persoanelor la acest mijloc de transport se va face pe bază de legitimație de de serviciu sau adeverință de salariat.
  Art.12. Modelul de declarație pentru circulația pe străzi, va putea fi descărcat de pe site-ul primăriei municipiului Pașcani.Această declarație pe proprie răspundere poate fi completată în prealabil sau poate fi scrisă de mână și care trebuie să cuprindă numele și prenumele,data nașterii, adresa locuinței,motivul și locul deplasării,data și semnătura.
  Art.13. Se vor întreprinde măsurile care se impun pentru achiziționarea de combustibil necesar autovehiculelor care vor asigura transportul cumpărăturilor persoanelor de peste 65 de ani,fără susținători sau altă formă de ajutor și pentru medicii care se deplasează cu microbuzul pus la dispoziție de Primăria municipiului Pașcani.
  Art.14. Toate termenele prevăzute de Comitetul Local pentru Situașii de Urgență Pașcani în Hotărârea nr.1 din 12.03.2020 , se vor proroga până la terminare stării de urgență.
  Art.15. Prezenta Hotărâre va fi comunicată către Instituția Prefectului, Instituțiile Școlare ,Poliția Municipiului Pașcani, Poliția Locală,Spitalul Municipal de Urgență Pașcani,Serviciul de Asistență Socială,Serviciul Administrați Piețelor, Compartiment Situații de Urgență,Clubul Sportiv Municipal Pașcani, Cantina de Ajutor Social, Creșa nr.1 Pașcani , precum și celor interesați în vederea ducerii la îndeplinire.

  Citeste si  Măsuri pentru prevenirea răspândirii Covid-19 la Moțca

  Ce părere ai?

  loading...

  Related Articles

  Cum ar putea arăta Lacul Peștișorul. Proiectul propus de consilierul Olariu (foto)

  Lacul Peștișorul din Pașcani, zona de agrement până în anii 90, este unul dintre subiectele de interes pentru contribuabili. Luciul de apă este mai...

  Un nou caz de infectare cu Covid depistat la Pașcani

  Un nou caz de infectare cu Covid-19 a fost depistat la Spitalul Municipal din Pașcani. Este vorba despre o femeie în vârstă de 61...

  Transportul public local revine parțial la normalitate. Cinci curse pe zi, începând de miercuri

  Vești bune pentru persoanele care obișnuiesc să foloseasca transportul public local, mai ales navetiști. Începând de miercuri, 27 mai, operatorul local de transport suplimentează...

  Opinii