-3.7 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

Ce trebuie să conţină mini-trusa de urgenţă pentru copii? Recomandările pediatrilor

Medicii recomandă ca, în această perioadă, părinţii să fie mai atenţi la simptomele pe care cei mici le-ar putea avea.

Medicii Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iaşi recomandă părinţilor ca, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID în rândul copiilor, să fie mai atenţi la simptomele pe care cei mici le-ar putea avea.

Ieri se aflau internaţi 36 de copii pe zona roşie a spitalului şi alţi cinci pe zona ATI, fiind spitalizaţi cu 10 copii mai mulţi decât la începutul săptămânii. Îngrijorător este că 60% dintre cei internaţi sunt copii cu vârsta de sub un an şi 30% au sub trei ani, aceste categorii fiind şi cele mai vulnerabile în acest moment.

În această perioadă, medicii recomandă părinţilor să monitorizeze cu o mai mare vigilenţă starea de sănătate a copiilor, în special a celor mici, nou-născuţi şi sugari, şi să consulte medicul în vederea stabilirii diagnosticului şi iniţierea cât mai rapidă a tratamentului, pentru a evita dezvoltarea simptomelor grave.

Principalele simptome caracteristice infecţiei la aceste vârste sunt: febră care nu cedează la antitermicele uzuale administrate per os, inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), astenie (stare de oboseală marcată) sau agitaţie extremă, plâns inconsolabil sau areactivitate, diaree, vărsături, convulsii sau modificări de respiraţie.

Specialiştii spun că, în acest val pandemic, manifestările respiratorii sunt mai puţin frecvente decât celelalte enumerate anterior.

„Dacă aceste simptome afectează starea de sănătate a copilului dumneavoastră, vă recomandăm să solicitaţi un consult iniţial la medicul de familie sau medicul pediatru, care în funcţie de gravitatea manifestărilor vă va direcţiona sau nu către Unitatea de Primire Urgenţe a spitalului de care aparţineţi teritorial”, au precizat medicii de la Spitalul de Copii.

Aceştia recomandă ca fiecare familie să aibă o mini-trusă de urgenţă în care să fie aparat de aerosoli, antitermice (paracetamol, ibuprofen), soluţie pentru aerosoli, soluţii de rehidratare orală, medicamente pentru tratarea diareei de tipul diosmectită, mucolitice de tipul fluimucil, care se vor administra doar la indicaţia medicului.

„În familiile în care există copii de diferite vârste şi în special în familiile în care există un copil inserat în colectivitate (vârstă preşcolară şi şcolară) şi un copil care nu frecventează colectivitatea, să existe un grad de distanţare între cei doi copii în momentul în care unul dintre aceştia prezintă simptome specifice infecţiei cu virusul COVID-19”, au mai precizat specialiştii.

De asemenea, din experienţa de până acum, aceştia au observat că, deşi tulpina actuală este mult mai contagioasă, determină forme uşoare şi medii de boală.

sursa zdi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow