More

  Ce spune Apa Vital despre plata redeventei datorata Primariei Pascani

  Array

  „Întrucât în spațiul public apar diverse puncte de vedere în legătură cu redevența pentru municipiul Pașcani, ce au la bază calcule și scenarii fără legătură cu realitatea, venim cu următoarele precizări:
  Definirea redevenței, ce reprezintă aceasta, precum și modul de calcul rezultă din documentul ce stă la baza relației dintre cele 3 instituții și entități care concură la înființarea și exploatarea sistemelor de apă și de canalizare ale municipiului. Documentul de bază este Contractul de delegare, iar părțile care relaționează sunt operatorul, autoritatea delegantă (Primăria Paşcani) și ARSACIS. Această relație este descrisă în contractul de delegare, care arată care sunt obligațiile fiecărei părți, precum și criteriile ce duc în final la înființarea redevenței, destinația acesteia și felul cum aceasta se achită.
  Astfel, prin redevență se înțelege suma de bani ce trebuie să fie plătită de operator pentru exploatarea sistemelor din municipiu, care se achită către ARSACIS și se returnează operatorului pentru întreținerea unui proces investițional legat de proiectele de dezvoltare a infrastructurii. Cu alte cuvinte, acestea sunt sume care nu rămân la dispoziția Operatorului și nici nu pot fi folosite pentru acoperirea altor nevoi ale comunității, destinația lor FINALĂ fiind tot în modernizarea şi dezvoltarea sistemele de apă, canalizare, şi epurare.
  Pentru a se putea calcula redevența, este nevoie în primul rând de finalizarea listei bunurilor de retur ce se dau în exploatare; acest proces se află în desfășurare, însă nu este finalizat de către autoritatea delegantă Primăria Paşcani. Lipsind acest element din formula de calcul, redevența nu poate fi calculată, astfel că valorile înaintate de unii sau alţii sunt pur speculative şi nu au suport contractual.
  Un alt element care va trebui clarificat pentru calculul redevenței este legat de bunurile stației de epurare, care, până pe 17 iulie 2015, au fost exploatate de PSA și care, firesc, trebuie să achite redevenţa aferentă acestor bunuri.
  Deasemenea, faptul că PSA a acționat în judecată APAVITAL face ca valoarea redevenței să poată fi definitivată doar după ce se va rezolva litigiul în instanță, acest lucru nefiind imputabil APAVITAL.
  În concluzie, problema redevenței se poate rezolva la nivel local prin urgentarea unor demersuri obligatorii care să permită din partea ARSACIS calculul redevenței și din partea APAVITAL achitarea redevenței, dar în conformitate cu prevederile contractului de delegare.
  Operatorului local PSA nu i s-a încasat redevenţa şi nimeni nu a fost interesat de aceasta, în timp ce operatorul regional APAVITAL este acuzat printr-un dublu standard că nu plateşte redevenţa deşi sunt evidente cauzele şi faptul că acestea nu depind de voinţa sa.
  APAVITAL va achita cu maximă celeritate orice sumă derivată din prevederile contractului de delegare în momentul în care vor fi îndeplinite condiţiile legale care afectează calculul redevenţei, doar prin aceasta putând să garantăm cetățenilor din Pașcani investițiile” se arata intr-un comunicat de presa transmis pe adresa redactiei nostre.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Un consilier a demisionat din comisii, in semn de protest

  Lectie usturatoare din partea unui consilier local. Sorin Olariu de la PMP a demisioanat din trei comisii tehnice, unde legislativul local are reprezentanti, pentru...

  Dar din dar, pentru sănătate. Părinții Nicoletei au donat pentru Mateo, un copilaș operat pe creier

  Gest impresionant din partea familiei Nicoletei, adolescenta din Pascani diagnosticata cu o boala grava. Parintii fetei au donat 1.000 de euro din donatiile primite...

  Pașcaniul se împrumută pentru investiții, cu acordul tuturor consilierilor

  Municipiul Pascani se imprumuta cu 4 milioane de lei pentru confinantarea unor investitii din fonduri europene mostenite de la fosta administratie. Pe ordinea de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI