18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Ce se întâmplă în creierul unei persoane îndrăgostite?

E Valentine’s Day, ziua când este celebrată dragostea în Occident, o zi pe care în ultimii ani tot mai mulți români țin să o marcheze, în ciuda faptului că avem și autohtona sărbătoare de Dragobete. Până la urmă, nu e nicio supărare că celebrăm dragostea de două ori. Fenomen irațional prin excelență, sentimentul de a fi îndrăgostit pare universal și totuși nu are o „rețetă” prestabilită. Știu oare oamenii de știință ce se petrece în creierul unui îndrăgostit?
Un fenomen brusc
A te îndrăgosti înseamnă în primul rând a trece prin emoții puternice, instantaneu și într-un mod absolut de necontrolat. Puternică accelerare a bătăilor inimii, paloare, senzația de căldură sunt câteva dintre simptomele fizice prin care se manifestă acest aflux de emoții pe care le provoacă prezența celuilalt, a celui de care ne-am îndrăgostit. E un fenomen subit, dar totuși tranzitoriu. Dacă în acel moment am face un stop-cadru, ce-am descoperi că se petrece în creier?

Să admitem că vedeți persoana pentru care aveți o bruscă empatie, care vă place foarte mult. Aceste informații sunt aduse la creier prin intermediul percepțiilor, fie ele vizuale, sonore, tactile etc. Aceste percepții sunt tratate în regiunile creierului care se ocupă de emoțiile speciale. În creier, există într-adevăr circuite specifice: unele se ocupă de motricitate, altele de intelect și sunt și circuite afectate emoțiilor.

Ceea ce este interesant este că sentimentul că te-ai îndrăgostit intervine dintr-odată, fără explicații. Nu spunem „acest bărbat sau această femeie are o haină frumoasă, îmi place chipul lui/ei”. Noi nu decidem nimic. E un comportament automat. Analiza rațională nu are nimic de-a face cu reacția noastră. Există, deci, „dragoste la prima vedere”.
Specialiștii în neuroștiințe au încercat să înțeleagă precis ce zone din creier sunt active la oameni atunci când se îndrăgostesc.

CONTINUARE PE DIGI24.RO

Alte articole