24.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Ce sancţiuni şi amenzi poate primi președintele unei asociații de proprietari

Contravenții și sancțiuni – Răspunderea președintelui este personală sau solidară, după caz, cu alți deținători de funcții în cadrul asociației de proprietari, ori de câte ori se face dovada încălcării cu intenție sau din culpă a legii, a hotărârilor și deciziilor. (art. 58 (2)

Răspunderea președintelui poate fi, după caz, contravențională, civilă și penală.

Legea nr. 196/2018 prevede în art. 102 literele c și e din lege următoarele sancțiuni:

• neluarea de către președinte a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune aferente pe toată durata existenței acestora: amendă de la 200 lei la 1.000 lei; (art. 102 lit. c din lege)

• nerespectarea statutului, a acordului de asociere și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte: amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; (art. 102 lit. e din lege)

• neconvocarea adunării generale, amendă de la 200-1.000 lei; (art. 102 (1) lit. a)

• utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut în lege; amendă de la 4.000 lei la 9.000 lei

Relația contractuală – Președintele își desfășoară activitatea pe baza unui contract de mandat care conferă o garanție, în plus, alături de obligațiile ce-i revin prin lege și reglementările interne (statut, regulamentul condominiului și acordul de asociere) pentru exercitarea cu profesionalism și eficiență a atribuțiilor ce-i revin.

citeste continuarea pe ziaruldeiasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow