More

  Ce să ai în vedere înainte de a împrumuta cuiva bani, ca să te asiguri că ai șanse să-i mai recuperezi

  Imprumuturile între persoane fizice sunt ceva comun. Oamenii merg pe încredere și le acordă prietenilor, rudelor, vecinilor ș.a.m.d. sume de bani atunci când acestea nu mai au alte soluții pentru a trece peste neplăcerile financiare. Cei care dau bani cu împrumut, mai ales dacă vorbim de sume măricele de bani, neglijează însă unele chestiuni foarte importante pentru situațiile în care riscul nedorit se întâmplă: împrumutatul se face că plouă și nu mai înapoiază banii.
  Dacă vă împrumutați rudele sau prietenii, oricât de strânsă ar fi relația cu aceștia, este foarte important în primul rând să aveți o dovadă a faptului că suma respectivă a fost oferită cu titlu de împrumut, nu ca donație.

  În caz contrar, dacă la scadență aveți surprize neplăcute și persoana respectivă refuză returnarea împrumutului, șansele să vă recuperați banii pe alte căi sunt minime.

  Varianta ideală este să încheiați un contract de împrumut, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, în care să menționați cel puțin elementele esențiale: împrumutătorul și împrumutatul, cu datele din buletin, suma împrumutată, durata împrumutului, data semnării, eventual penalitățile de întârziere.

  Astfel vă asigurați că fiecare parte știe exact care sunt elementele înțelegerii și șansele să o respecte sunt mult mai mari. Un astfel de contract nu trebuie încheiat neapărat la notar, ci este perfect valabil cu simpla semnătură a părților. Dacă doriți să încheiați contractul la notar, aveți avantajul că acesta este titlu executoriu și puteți recupera mult mai ușor banii ulterior.

  CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

  loading...

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Cum se va aplica în România modelul german de lucru ”Kurzarbeit” și care sunt domeniile vizate. Ministerul Muncii pregătește facilități și pentru ”zilieri”

  Guvernul are pregătite două proiecte de ordonanţă de urgenţă, unul privind programul flexibil de muncă şi celălalt de sprijin pentru muncitorii zilieri şi sezonieri,...

  Studenţii care intră în afaceri pot primi granturi de la Guvern de până la 100.000 de euro

  Studenţii antreprenori vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro dacă prin afacerile pe care le propun pentru finanţare creează maximum 5...

  Este oficial: Categoria de persoane care beneficiază de o nouă scutire de impozit pe venit

  Codul fiscal se va modifica prin introducerea unei noi litere la articolul 60 punctul 1 care prevede scutirea de impozit pe venit a persoanelor...

  Opinii