23.2 C
Paşcani
luni, august 2, 2021
23.2 C
Paşcani
luni, august 2, 2021

Ce să ai în vedere înainte de a împrumuta cuiva bani, ca să te asiguri că ai șanse să-i mai recuperezi

Imprumuturile între persoane fizice sunt ceva comun. Oamenii merg pe încredere și le acordă prietenilor, rudelor, vecinilor ș.a.m.d. sume de bani atunci când acestea nu mai au alte soluții pentru a trece peste neplăcerile financiare. Cei care dau bani cu împrumut, mai ales dacă vorbim de sume măricele de bani, neglijează însă unele chestiuni foarte importante pentru situațiile în care riscul nedorit se întâmplă: împrumutatul se face că plouă și nu mai înapoiază banii.
Dacă vă împrumutați rudele sau prietenii, oricât de strânsă ar fi relația cu aceștia, este foarte important în primul rând să aveți o dovadă a faptului că suma respectivă a fost oferită cu titlu de împrumut, nu ca donație.

În caz contrar, dacă la scadență aveți surprize neplăcute și persoana respectivă refuză returnarea împrumutului, șansele să vă recuperați banii pe alte căi sunt minime.

Varianta ideală este să încheiați un contract de împrumut, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, în care să menționați cel puțin elementele esențiale: împrumutătorul și împrumutatul, cu datele din buletin, suma împrumutată, durata împrumutului, data semnării, eventual penalitățile de întârziere.

Astfel vă asigurați că fiecare parte știe exact care sunt elementele înțelegerii și șansele să o respecte sunt mult mai mari. Un astfel de contract nu trebuie încheiat neapărat la notar, ci este perfect valabil cu simpla semnătură a părților. Dacă doriți să încheiați contractul la notar, aveți avantajul că acesta este titlu executoriu și puteți recupera mult mai ușor banii ulterior.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
23.2 ° C
24.3 °
21.2 °
59 %
1.7kmh
36 %
lun
32 °
mar
27 °
mie
29 °
joi
34 °
vin
29 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI