11.9 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Ce să ai în vedere înainte de a împrumuta cuiva bani, ca să te asiguri că ai șanse să-i mai recuperezi

Imprumuturile între persoane fizice sunt ceva comun. Oamenii merg pe încredere și le acordă prietenilor, rudelor, vecinilor ș.a.m.d. sume de bani atunci când acestea nu mai au alte soluții pentru a trece peste neplăcerile financiare. Cei care dau bani cu împrumut, mai ales dacă vorbim de sume măricele de bani, neglijează însă unele chestiuni foarte importante pentru situațiile în care riscul nedorit se întâmplă: împrumutatul se face că plouă și nu mai înapoiază banii.
Dacă vă împrumutați rudele sau prietenii, oricât de strânsă ar fi relația cu aceștia, este foarte important în primul rând să aveți o dovadă a faptului că suma respectivă a fost oferită cu titlu de împrumut, nu ca donație.

În caz contrar, dacă la scadență aveți surprize neplăcute și persoana respectivă refuză returnarea împrumutului, șansele să vă recuperați banii pe alte căi sunt minime.

Varianta ideală este să încheiați un contract de împrumut, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, în care să menționați cel puțin elementele esențiale: împrumutătorul și împrumutatul, cu datele din buletin, suma împrumutată, durata împrumutului, data semnării, eventual penalitățile de întârziere.

Astfel vă asigurați că fiecare parte știe exact care sunt elementele înțelegerii și șansele să o respecte sunt mult mai mari. Un astfel de contract nu trebuie încheiat neapărat la notar, ci este perfect valabil cu simpla semnătură a părților. Dacă doriți să încheiați contractul la notar, aveți avantajul că acesta este titlu executoriu și puteți recupera mult mai ușor banii ulterior.

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Alte articole