3.6 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Ce riști dacă ești prins cu certificat verde fals! Fapta penală pentru care ești acuzat

A devenit o modă ca românii nevaccinați să încerce să fenteze legea. Astfel, mai multe persoane au apelat la certificate verzi false, însă trebuie să știți încă de la început că nu păcăliți pe nimeni. Actele sunt ușor de verificat și dacă sunteți prinși atunci fapta este una penală.

Atenție – nu scăpați cu o mustrare, un avertisment sau o amendă. Nu încercați să induceți în eroare, nu apelați la documente false, acesta pare a fi principalul mesaj transmis de polițiști.

Ce riști dacă ești prins cu un certificat verde fals!

Mai exact, fapta săvârşită reprezintă elementele constitutive ale infracţiunilor de fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzute de art. 326 si art.352 Cod Penal.

Pe lângă dosar penal, cei care folosesc certificatele altor persoane pot fi amendați și cu 2.000 de lei. Aceeași sumă o vor da și cei care au certificate false obținute cu ajutorul medicilor.

”Dacă te duci cu certificatul tău românesc de vaccinare și îl arăți, este bine. Dacă arăți unul fals și se prinde, este deja o problemă majoră penală, pentru că este prezentare de acte false.

Dacă se face un control și vine cineva de la un organ de control, el va cere probabil și buletinul, să le compare. Cine prezintă certificate false își asumă responsabilitatea clar de un dosar penal”, a explicat Raed Arafat la Digi 24

Ce spun autoritățile despre certificatele verzi false

De remarcat că Georgian Drăgan, director de cabinet al Inspectorului General al Poliției Române și comisar-șef a explicat și el ferm că un certificat verde fals îți poate aduce numeroase probleme.

„Poliția Română recomandă tuturor persoanelor să prezinte certificate verzi valabile, care să le aparțină, pentru a evita eventuale neplăceri, atât în ceea ce privește măsurile contravenționale sau penale care se pot dispune în aceste situații, și bineînțeles pentru a evita răspândirea virusului SARS-CoV-2”, a zis polițistul.

„Se vorbeşte despre două metode: metoda în care unii au încercat să umble la baza de date şi aici au fost prinşi medici sau pesonal sanitar care a făcut aşa ceva şi există dosare. Tehnica care e mai greu de prins este când cineva aruncă doza şi, de regulă, se face cu vaccinul care este într-o singură doză (Johnson & Johnson). Arunci doza şi are un certificat adevărat verde, dar de fapt nu s-a vaccinat şi tu ştii că nu te-ai vaccinat.

continuarea pe fanatik

 

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Medic de la Spitalul de Urgență Pașcani decorat de președintele țării cu ordinul “Meritul Sanitar”

Seful sectiei ATI de la Spitalul Municipal de Urgenta Pascani, medicul Sergiu Ungureanu, a fost decorat de...

FOTO/VIDEO Ziua Națională a României, marcată și în satul Soci

Ziua Nationala a Romaniei a fost marcata si in satul Soci. La biserica de lemn, inchinata ostasilor...

FOTO/VIDEO – Paradă militară, de Ziua Națională a României, la Lespezi

Lespezenii s-au bucurat miercuri, de Ziua Nationala a Romaniei, asa cum nu au facut-o niciodata, la ei...

Ziua Națională a României, în orașul Hârlău – FOTO/VIDEO

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Harlau. Evenimentul a început de la ora 10:30,...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI