7.4 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Ce pot face companiile, în relația cu propriii salariați, pentru a susține campania de vaccinare

Deși nu pot face prea multe, în prezent, pentru a ajuta eforturile autorităților, angajatorii pot lua unele măsuri interne în acest sens, conform specialiștilor. În orice caz, fiecare angajator trebuie să fie atent atunci când decide să sprijine direct sau indirect vaccinarea anticoronavirus, dacă nu vrea să riște să aibă probleme ulterior.

1. Informarea despre vaccinare

Un prim pas pe care îl pot face companiile este să asigure salariaților informații clare și obiective legate de campania de vaccinare anticoronavirus. Aceasta ar fi, conform specialiștilor, cea mai prudentă formă de susținere a campaniei de vaccinare.

2. Programarea pentru vaccinare

Conform cadrului legal al vaccinării anticoronavirus, programarea pentru vaccinare poate fi făcută atât individual, cât și prin intermediul angajatorului. Cu alte cuvinte, firmele se pot ocupa de programări pentru salariații proprii, însă indicat ar fi să se facă așa ceva numai dacă există o cerere în acest sens.

3. Liber în ziua vaccinării și poate chiar și după

O altă formă de sprijin indirect pe care o pot pune firmele în aplicare este acordarea de timp liber în zilele în care salariații se duc să se vaccineze. O asemenea practică ar putea fi motivată mai ales de faptul că unele persoane pot avea reacții adverse (chiar și ușoare) care să le împiedice să muncească la capacitatea lor obișnuită.

4. Pot exista situații în care vaccinarea obligatorie să fie considerată justificată

Deși vaccinarea este, actualmente, complet voluntară în România și angajatorii nu-și pot obliga (direct sau indirect) salariații să se vaccineze, există specialiști care consideră că putem avea excepții. Mai precis, atunci când vorbim de profesii în activitatea cărora există un risc foarte mare de infectare. Totuși, chiar și în aceste cazuri, recomandabil este ca obligația să fie discutată în prealabil cu reprezentanții salariaților.

5. Vaccinarea la muncă, încurajată pe viitor printr-o facilitate fiscală recentă

În fine, nu trebuie să uităm că autoritățile au stabilit de câteva luni că dacă angajatorii au cheltuieli cu testarea și vaccinarea salariaților, acestea sunt scutite de impozit pe venit și contribuții pentru pensii și sănătateActualmente, vaccinarea este gratuită și este asigurată prin intermediul autorităților. Însă, pe viitor (în eventualitatea în care coronavirusul va trebui contracarat periodic prin vaccinare), nu-i exclus ca angajatorii să aibă costuri cu vaccinarea, la care să se aplice facilitatea amintită.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole