More

  Ce populaţie are Pascaniul? Primăria foloseşte date greşite

  Array

  Administratia din Paşcani nu ştie câţi cetăţeni are municipiul. Cel puţin aşa reiese după ce reporterii BIT TV au descoperit că instituţia foloseşte, în documentele oficiale, alte cifre faţă de cele raportate periodic de Institutul Naţional de Statistică, cu aproape 10.000 de persoane mai puţin. Atât în informaţiile postate pe internet dar şi în raportările şi documentele Primăriei apare ca Pascaniul ar avea o populaţie de 33 745 de locuitori în timp ce ultimele statistici arată că populaţia municipiului ar fi de 42 310 persoane.
  Reprezentanţii institutiei motivează că folosesc datele rezultatele de la recensământul din anul 2011, chiar dacă nu sunt exacte şi actualizate, în timp ce cifrele oficiale sunt furnizate chiar de Serviciul Local de Evidentă a Populaţiei.

  Nu toţi cetăţenii care au buletin de Paşcani mai locuiesc aici. Mulţi dintre ei sunt plecaţi la muncă în străinătate fără să anunţe autorităţile locale. De acum cei care sunt plecaţi mai mult de şase luni de zile vor fi obligaţi să completeze o declaratie la Fisc cu noile date de rezidenţa. În acest fel si administratia local ava avea o situaţie actualizată cu numărul cetăţenilor care traiesc în Paşcani.

  Din cauza statisticelor greşite folosite de Primărie, Pascaniul apare şi topul celor mai poluate oraşe din judeţ. Într-un studiu privind menţinerea calităţii aerului realizat la comanda Consiliului Judeţean Iaşi, al doilea municipiu din judeţ ar avea un deficit uriaş de spaţiu verde si se afla pe locul doi in acest top, dupa municipiul Iasi.  Mai exact la o populaţie de peste 43.000 de locuitori, în anul 2015, ar fi disponibilă doar o suprafaţă de 460.000 de mp de verdeaţă adică 10, 51 mp pe cap de locuitor, puţin peste jumătate din norma minimă prevăzută de lege. Reprezentaţii administraţiei locale au fost luaţi prin surprindere de aceste cifre pentru că ei făceau calculele la o populaţie mai mică cu aproape 10.000 de locuitori. Mai mult suprafaţa verde din Paşcani ar fi dublă faţă de cea din documentele Consiliului Judeţean, de 875 642 mp, conform unei hotărâri a Consiliului Local, dar informaţiile nu au fost raportate şi actualizate la nivelul judeţului.

  Consiliul Judeţean spune că datele cuprinse în planul privind calitatea aerului sunt provizorii. Documentul se afla în dezbatere publică iar cei interesaţi pot cere modificarea lui.
  Dacă Primăria Paşcani nu ştie ce populaţie are municipiul cu atât mai mult păşcănenii nu stăpânesc acest subiect. În cadrul unui scurt interviu realizat pe strada, majoritatea dintre cei chestionaţi au răspuns că nu ştiu ce populaţie număra oraşul în care traiesc. Alţii mai îndrăzneţi au estimat că la  Paşcani ar fi 2 sau 3 milioane de suflete!  Cam mult şi pentru capitala ţării unde trăiesc peste 1,8 milioane de locuitori.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  22.000 de români au cerut să fie păsuiţi de bănci în primele luni din 2021. Experţii atrag atenţia ce riscuri vin la pachet

  22.000 de români au cerut să fie păsuiţi de bănci în primele luni din 2021. Experţii atrag atenţia ce riscuri vin la pachet. //

  ApaVital anunță că va achita redevența către municipalitate

  ApaVital a precizat prin intermediul unui comunicat de presa ca a facut demersurile necesare asa incat sa poata achita revedenta către muncipiul Pașcani. //

  De astăzi, vaccinarea cu AstraZeneca se poate face fără programare în centrele care au locuri disponibile

  De astăzi, vaccinarea cu AstraZeneca se poate face fără programare în centrele care au locuri disponibile. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet