11.3 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Ce faci cand esti inundat de un vecin iar el nu este acasa?

Disperare pentru o familie de la blocul M1 de pe strada Gradinitei din Pascani.  In cursul zilei de marti, 21 ianuarie, dupa ce locatarii unei garsoniere de la parterul blocului s-au intors de la o vizita la medic, au constatat ca locuinta le este inundata.

Avaria ar fi de fapt la garsoniera de la etajul urmator. Proprietarul acesteia a decedat in urma cu mai multe luni de zile iar de atunci spatiul este nelocuit.  Sotia defunctului, cea care are acces in apartament  nu locuieste in Pascani si nu poate fi contactata iar sora acestuia nu are cheie.

Intre timp, reprezentantii ApaVital au fost informati despre aceasta situatie, iar o persoana care avea o cheie de rezerva a permis accesul in locuinta si avaria a fost reparata.

Ramane in urma situatia de fapt, care ar putea sa se repete la alte blocuri si intrebarea ce anume ar putea sa faca locatarii intr o astfel de imprejurare.

Bit tv a incercat sa afle un raspuns de la primaria Pascani, acolo unde functioneaza un birou de indrumare al asociatiilor de locatari. In blocurile unmde exista asociatii, administratorul are dreptul sa intervina pentru repararea instalatiilor dar in anumite conditii, cu respectarea prevederilor legale.

Mai exact, un reprezentant al asociației de proprietari, cum ar fi administratorul sau președintele, are dreptul să intre în apartamentele unui bloc, însă doar în anumite situații și, de obicei, cu respectarea unei proceduri prealabil:

Condițiile în care este permis accesul în apartament al unui reprezentant al asociației de proprietari este reglementat de Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Concret, se stabilește că proprietarii trebuie să permită accesul atunci când trebuie făcute inspecții, reparații sau înlocuiri ale elementelor din proprietatea comună, însă numai în baza unui preaviz de cinci zile.

„Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul sau în spațiul său al unui delegat al asociației, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spațiu, este explicat în lege. De exemplu, o situație în care accesul reprezentantului asociației poate fi necesară este la repararea conductelor sistemului de încălzire centralizată.

Totuși, avizul nu este necesar întotdeauna. Actul normativ permite accesul delegatului în apartament, fără o înștiințare prealabilă, în cazurile de urgență. Mai precis, cazurile de urgență trebuie stabilite prin statutul asociației, potrivit normelor pentru aplicarea Legii nr. 230/2007. Statutul este un document ce trebuie prezentat și adoptat în adunarea generală de constituire a unei asociații de proprietari, iar acesta poate fi modificat ulterior cu acordul a cel puțin două treimi din numărul proprietarilor membri.

Precizam ca in blocurile unde nu sunt asociatii de locatari, situatia este mai complicata, deoarece in locuintele proprietate personala nu se poate intra fara acordul proprietarului sau o hotarare judecatoreasca.

Alte articole