23 C
Paşcani
joi, iunie 30, 2022
Array

Ce cred păşcănenii despre întreruperile, tot mai dese, la apă. BIT TV solicita o anchetă administrativă Ce parere aveti?

 

Suspiciuni şi nervi întinşi la maxim din cauza unei noi întreruperi a apei la Paşcani. Societatea Apa Vital a fost nevoită să oprească furnizarea în cursul zilei de duminică, până după amiaza, în urma unei avarii la reţeaua de aducţiune. Mai exact în zona localităţii Luncasi – Hălăuceşti o conductă a cedat iar echipa de intervenţie a găsit-o după câteva ore de căutări.
Este a doua duminică consecutivă când păşcănenii rămân fără apă, motiv pentru care unii cred că aceste intervenţii nu ar fi întâmplătoare, ci aranjate. Pe reţelele de socializare au apărut numeroase comentarii ca operatorul ieşean încearcă să se răzbune pentru ai determina pe păşcăneni să încheie contractile de furnizare. Mai mult alţii susţin că avariile sunt programate pentru ca muncitorii să încaseze sporuri de 100% deooarece lucreaza duminica.

Alţii susţin cu tărie, dar fără nici o probă, că operatorul ieşean ar lucra pe ascuns pentru branşarea altor localităţi la reţeaua de aducţiune, reabilitată de administraţia locală din fonduri şi împrumuturi europene.
Reprezentanţii Apa Vital resping astfel de speculaţii. Ei susţin cu fotografii de la faţa locului că apa a fost întreruptă din cauza unei conducte sparte şi că astfel de intervenţii nu pot fi programate.

Este intervenţia cu numărul 33 înregistrată în ultimii 3 ani zile pe reţelele de aducţiune cu apă, recent reabilitate din fonduri europene. Investiţia de peste 24 de milioane de euro, pentru reabilitarea reţelelor de aducţiune şi a staţiei de epurare, nu mai este în garanţie deşi lucrările au fost făcute de mântuială. Reprezentanţii Apa Vital spun că ţevile de apă au fost puse pe teren denivelat şi învelite cu prundiş nu cu nisip. Din acest motiv conductele aflate sub presiune, cedează în contact cu pietrele ascuţite. Pagubele înregistrate până acum, în urma intervenţiilor, sunt estimate la peste 300.000 de lei.
Memorandul de finanţare a fost încheiat în anul 2001. Lucrările au început câţiva ani mai târziu iar investiţia pe aducţiune a fost finaliza în decembrie 2008. Este vorba despre reabilitarea a 43,5 km de conducta de apă precum şi a fronturilor de captare şi staţiilor de pompare. Societatea care a asigurat managementul proiectului a dat faliment dar în urmă au rămas multe suspiciuni în legătură cu corectitudinea şi calitatea lucrărilor executate. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care conducerea societăţii face tot posibilul ca serviciile de apă şi canalizare să rămână la Paşcani. În acest fel secretele afacerii ISPA de la Paşcani ar rămâne ascunse, în continuare.
BIT TV solicita o anchetă administrativă pe această temă, pentru clarificarea cauzelor care provoaca tot mai multe avarii la reţeaua de aducţiune şi pentru tragerea la răspundere a celor responsabili.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow