2.8 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 29, 2022

Ce contine kit-ul de urgenta pe care e bine sa-l ai in casa pentru COVID-19

Cei mai multi dintre bolnavii de COVID-19 nu necesita internare, putand ramane la domiciliu, sub supravegherea telefonica a medicilor de familie, iar pentru astfel de situatii posibile, specialistii ne recomanda sa pregatim preventiv un kit de urgenta si sa ne inarmam cu cateva deprinderi, esentiale pentru protectia celorlalti membri ai familiei.

Jurnalistii de la Wall Street Journal sunt cei care au strans astfel de recomandari, in conditiile in care in SUA evolutia COVID-19 este una dramatica, iar spitalele fac fata cu greu solicitarilor, multi dintre bolnavii care nu sunt in stare grava fiind tinuti sub tratament la domiciliile lor.

Pe principiul “Fa-ti iarna car si vara sanie!“, medicii contactati de publicatia citata ne fac cateva recomandari si ne dau sfaturi clare legate de modul in care o familie care are un astfel de pacient trebuie sa se acomodeze cu noile conditii, pana trece boala.

Siguranta si curatenie

Astfel, este bine sa aveti in casa urmatoarele produse:

  • Masti pentru acoperirea gurii si nasului (sau macar esarfe)
  • Manusi pentru cei care intra in camera unde este instalat bolnavul
  • Dezinfectant pentru maini si pentru suprafete
  • Detergent pentru rufe si pentru vase
  • Perie de unghii
  • Prosoape de hartie
  • Sapun (din belsug!)
  • Servetele de unica folosinta si dezinfectante

In primul rand, este esential ca bolnavul sa fie cat mai izolat, sa aiba propriul lui dormitor, in care sa stea linistit, pentru ca organismul sa poata lupta cu boala. El trebuie sa aiba acces usor la suficiente servetele de unica folosinta (in care sa tuseasca, sa stranute etc) si care sa fie aruncate imediat si in locuri inaccesibile celorlalti, dar si la servetele dezinfectante, prosoape de hartie, sapun si apa calda.

Foarte importante sunt mastile. Bolnavul trebuie sa le poarte ori de cate ori iese din camera in care a fost izolat. Limitati-i iesirile doar la baie, pentru siguranta celorlalti membri ai familiei.

Toti cei care intra in camera bolnavului trebuie sa poarte masti sau macar o esarfa cu care sa isi acopere bine gura si nasul, care sa fie apoi bine dezinfectata, spune David Buchholz, director medical la Columbia University Irving Medical Center.

Ideea de la care se pleaca este ca bolnavul poate stranuta sau tusi pe neasteptate, astfel incat cel care il viziteaza sa nu se poata feri destul de repede, riscand sa se imbolnaveasca.

De asemenea, manusile din cauciuc sau din latex sunt recomandate, atat cand se intra in camera bolnavului, cat si atunci cand se face curatenie. Tot ce atinge bolnavul trebuie curatat cu rabdare, de la tacamuri, clante si pana la robineti sau chiuveta de la baie. In acest scop puteti pregati din timp, periodic, solutii de clor sau Domestos, in galeata sau in dispozitive tip spray.

Spalarea frecventa a mainilor cu sapun de catre toti membrii familiei are o importanta cruciala.

Daca baia este unica si deci impartita de toata familia, este important ca bolnavul sa foloseasca propriile prosoape, de preferinta de hartie, ca sa poata fi aruncate. Prosoapele obisnuite trebuie tinute la distanta de ale tuturor celorlalti, iar membrii sanatosi ai familiei trebuie sa isi puna separat si la distanta obiectele personale (periuta de dinti, pieptanul etc).

Este recomandat sa inlocuiti prosoapele cu servete de hartie, pentru ca sa le puteti arunca. Daca nu, folositi prosoape separate pentru fata si pentru maini, si spalati-le frecvent, la temperaturi foarte inalte. Ideal ar fi sa spalati prosoapele bolnavului separat.

Medicamente

Medicii consultati de publicatia americana spun ca e bine sa aveti in casa (nu sa faceti stocuri!) medicamente precum: sirop de tuse, dropsuri pentru gat, antitermice, spray nazal, precum si un termometru. Ideal ar fi sa aveti in casa si un oximetru, care masoara saturatia de oxigen in sange.

Daca un alt membru al familiei prezinta simptome, sunati imediat medicul de familie.

“In cazul copiilor, folositi medicamentele cu care sunt obisnuiti si care isi fac efecte atunci cand au raceala sau gripa”, spune Danielle Zerr, pediatru la spitalul de Boli Infectioase.

Aceasta admite ca este greu sa convingi un copil sa tina masca pe fata cand este bolnav, dar trebuie sa incercati. Adultii care vin in contact cu copilul bolnav trebuie sa poarte masca obligatoriu.

Continuarea pe ziare.com

DE LA ACELAȘI AUTOR