10.8 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Ce amendă va risca proprietarul care nu permite accesul în apartament, în urma preavizului asociației

Proprietarii care nu vor permite accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație, vor risca o amendă de la 500 la 3.000 de lei, potrivit proiectului noii legi a asociaților de proprietari, aflat momentan la promulgare. Proprietarii care vor refuza accesul nu doar că vor fi amendați contravențional, însă vor fi direct răspunzători de urmările refuzului. Și asociația va trebui să ofere însă compensații pentru prejudiciile cauzate în apartamentele unde se fac lucrări, din fondul de reparații.

Obligația proprietarului de a permite accesul în apartamentul său, în caz de reparații/lucrări sau în caz de urgență, există și în prezent, dar noua lege a asociațiilor de proprietari prevede o amendă țintită pentru refuzul proprietarilor. Iar amenda va fi cuprinsă între 500 și 3.000 de lei, potrivit Proiectului de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care-și așteaptă momentan promulgarea ca să intre în vigoare.

După un lung parcurs legislativ, proiectul va ajunge curând să înlocuiască cu totul Legea nr. 230/2007, actuala reglementare a asociațiilor. Noua lege e mult mai cuprinzătoare, iar subiectul accesului în locuință e mai detaliat reglementat.

„Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se  poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore„, scrie în proiectul de lege.

Continuarea pe Avocatnet.ro

Alte articole