21 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

CCR se pronunţă pe proiectul de lege care modifică Statutul funcţionarilor publici

CCR urmează să se pronunţe, marţi, pe constituţionalitatea proiectului de lege pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în care unul dintre amendamente vizează reglementarea acordării, pentru personalul ANFP, inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%.

Guvernul a sesizat, pe 11 iulie, Curtea Constituţională a României cu privire la proiectul de lege pentru modificarea Legii 188/1999, adoptat de Parlament în 22 iunie. Guvernul a cerut CCR exercitarea controlului de constituţionalitate asupra amendamentelor aduse acestei legi, adoptate în plenul Camerei Deputaţilor în calitate de cameră decizională, având mai multe obiecţii.

‘Unul dintre amendamentele adoptate la acest proiect de lege vizează reglementarea acordării, pentru personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, inclusiv demnitarii, a unui spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat salariului de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază’, arăta Guvernul. Referitor la aceste prevederi, Executivul consideră că, începând cu anul 2011, salarizarea personalului din sectorul bugetar este reglementată prin Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi prin legile de salarizare elaborate în baza prevederilor acestei legi.
‘Potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) din lege, drepturile salariale ale personalului bugetar sunt şi rămân, în mod exclusiv, cele prevăzute în Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Nici Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificările şi completările ulterioare, şi nici legea anuală de salarizare nu reglementează posibilitatea acordării sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% pentru personalul ANFP, constituind, aşadar, un drept salarial nou’, spune Guvernul.

Acordarea unui astfel de spor de risc ar avea, după calculele Executivului, un impact bugetar de circa 1,89 milioane de lei în plus faţă de cheltuielile de personal aprobate în bugetul instituţiei pentru anul 2016.

‘Introducerea unei astfel de reglementări are şi o componentă discriminatorie faţă de personalul celorlalte instituţii şi autorităţi publice şi poate crea premisele unor solicitări similare din partea acestora, precum şi acţiuni în instanţă din partea funcţionarilor publici, pentru acordarea acestui spor. În acest sens, potrivit calculelor Executivului, acordarea unui astfel de spor pentru întreg personalul încadrat în funcţii publice ar genera un impact bugetar suplimentar de 3,4 miliarde de lei, anual’, mai afirmă Executivul.
Continuarea pe dcnews

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow