Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor introduce, de la 1 septembrie 2019, cazierul contravenţional, document ce va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat avertismente, astfel încât la o nouă încălcare, aceasta să nu mai fie repetată.

Potrivit informării Autorităţii, în cazul în care se constată că operatorul economic a fost sancţionat cu avertisment, apoi a comis aceeași abatere, agentul constatator trebuie să țină cont de cazierul contravenţional, la stabilirea sancţiunii.

Cazierul contravenţional se va implementa începând cu data de 1 septembrie 2019 şi va permite identificarea operatorilor economici şi a faptelor pentru care s-au aplicat sancţiuni sub formă de avertismente. În acest fel, o nouă încălcare a legii nu mai poate fi repetată.

De asemenea, ANPC subliniază că în cadrul controalelor realizate în decursul timpului, s-a constatat că probele (foto şi video) obţinute în aceste situaţii au fost esenţiale în câştigarea unor procese în instanţă, în baza proceselor verbale de constatare a contravenţiei încheiate cu această ocazie.

“ANPC respectă prevederile legale în ceea ce priveşte legislaţia în vigoare modificând procedura de control prin luarea unor măsuri legale necesare pentru a asigura că filmarea şi fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, şi fără a i se solicita acestuia un acord prealabil în vedere preconstituirii de probe“, notează Autoritatea de control.

 

SURSA: LEGE START.RO

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider