6.9 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Catedrala mai are nevoie de 3 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. Protopopiatul Pașcani cere 300.000 lei din bugetul local

Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din municipiul Pașcani mai are nevoie de aproape 3 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor și deschiderea bisericii principale din lăcașul de cult, conform unui deviz estimativ. În acest sens, Protopopiatul Pașcani caută surse de finanțare. Părintele protopop, Pavel Postolachi, cel care va deveni paroh al catedralei de la 1 februarie 2022, solicită legislativului din Pașcani, printr-o adresă trimisă pe 26 ianuarie a.c., suma de  300.000 de lei de la bugetul local, pentru continuarea si finalizarea lucrarilor de finisaje, electrice, termice, detectie si avertizare incendiu.

Pe langa acestea, mai sunt si lucrarile de pictura, destul de costisitoare, pentru care se cauta sprijin financiar. Deocamdata, a fost pictat pantocratul – icoana de pe bolta naosului, care il reprezintă pe Iisus Hristos ca împărat al lumii. Tehnica folosita este cea a mozaicului. In vara acestui an urmeaza sa fie pictat altarul.

Este deja data in lucru si catapeteasma, care va fi din lemn de tei si va fi acoperita cu foita de aur. Alte lucruri necesare in catedrala sunt acoperirea pardoselii cu marmura si cumparare de mobilier bisericesc.

În adresa trimisa administratiei locale se arata ca din 2017 si pana in prezent, lacasul de cult a primit de la bugetul local 648.000 de lei, in ultimii trei ani a primit de la Consiliul Judetean Iasi 300.000 lei iar de la Secretariatul de Stat pentru Culte Bucuresti, 380.000 de lei.

De precizat este si faptul ca se lucreaza la catedrala din anul 2000. Clădirea are o suprafață de circa 600 de mp, cel mai înalt punct este la 44 de metri înălțime si are doua altare. Sfintirea lacasului de cult va avea loc, cat mai repede cu putinta, a precizat preotul, Pavel Postolachi.

Catedrala Pogorârea Sfântului Duh a devenit clădirea cea mai reprezentativă a Pașcaniului si este cea de-a doua biserică după Mitropolia din Iași ca monumentalitate și grandoare, având în vedere si demisolul bisericii – un spațiu multifuncțional pentru slujbe religioase, activități cu tineretul, activități social-umanitare și un muzeu al orașului.

 

Alte articole