32.6 C
Paşcani
luni, august 8, 2022
Array

Catedrala din Pașcani cere timp și bani. Va fi una dintre cele mai mari din re­giunea Moldovei

Considerat unul dintre cele mai sărace municipii din regiunea Nord-Est, ros din toate părţile de şomaj şi recesiune, Paşcaniul s-ar putea lăuda, peste un an, cu una dintre cele mai mari şi frumoase biserici din Moldova. În timp ce mii de păşcăneni aleg calea străinătăţii, nemaiavând unde munci, Guvernul, Consiliul Judeţean Iaşi şi Primăria Paşcani au alocat peste un milion de euro pentru ridicarea Catedralei Pogorârea Sfântului Duh, un edificiu ce va concura serios chiar şi cu Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Va fi o biserică mai mare decât un bloc de 10 etaje, în faţa căreia clădirile instituţiilor publice din Paşcani vor părea adevărate „chichineţe“ . Dorinţa edililor de a avea un astfel de edificiu în centrul oraşului a fost însă aşa de mare încât, timp de 6 ani, din 2005 până în 2011, pe acest şantier s-a lucrat fără autorizaţii

O investiţie bisericească trenează de zece ani într-unul dintre cele mai sărace municipii din regiunea Nord-Est. În municipiul Paşcani, în ultimii ani, tinerii îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă, mulţi dintre ei preferând să plece în străinătate sau în oraşe mari din regiune. Autorităţile lo­cale, jude­ţene şi centrale inves­tesc sume consistente în acest oraş. Printre acestea, şi într-o catedrală ce va fi una dintre cele mai mari din re­giunea Moldovei. Mai înaltă de­cât un bloc de zece etaje, Catedrala Pogorârea Sfântului Duh va fi o clădire ce va face concurenţă chiar şi Catedralei Mitropolitane din Iaşi, urmând a fi doar cu 15 metri mai joasă decât clădirea-monument de la Iaşi, care are o înălţime de peste 52 de metri.

Se află în construcţie de un deceniu

Construcţia catedralei a început în urmă cu 11 ani, majoritatea fondurilor folosite până acum fiind din bani publici. Primăria Paşcani, Consiliul Judeţean şi Guvernul României au „sponsorizat“ până acum Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, care ridică acest edificiu prin intermediul Protopo­pia­tului Paşcani. În privinţa banilor veniţi de la nivel central, clericii au beneficiat în principal de sprijinul fostului parlamentar Neculai Răţoi, fost primar, creditat în mai multe articole din presa locală ca fiind cel care a făcut lobby la Bucureşti pentru acordarea de fonduri guvernamentale substanţiale.

Catedrala, ce se vrea a fi edificiul reprezentativ al municipiului Paşcani, este ridicat pe un teren de 3.000 de metri pătraţi, ce a fost oferit cu titlu gratuit de către municipalitate direct Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în anul 2011. Cedarea terenului s-a făcut după ce, timp de şase ani, biserica a fost ridicată pe un teren care nu le-a aparţinut clericilor. „Tere­nul în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi situat în municipiul Paş­cani, nr. 18, judeţul Iaşi, pe care se construieşte catedrala Pogo­rârea Sfântului Duh, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Protopopiatul Paş­cani, transmiterea fără plată a dreptului de proprietate efectuându-se conform hotărârii Consiliu­lui Local al municipiului Paşcani nr. 63/30.06.2011“, au precizat repre­zentanţii Primăriei Paşcani. Ca urmare, nefiind în posesia terenului, reiese că aici, din 2005 până în 2011, s-a construit fără au­torizaţii legale, care în aceste condiţii nici nu pot fi eliberate.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow