More

  CÂT VALOREAZĂ CELE 11 SCULPTURI DE LA PAŞCANI

  Cele 11 sculpturi amplasate pe platoul din fata Primăriei Paşcani au fost evaluate astăzi de o echipă de specialişti pentru a fi preluate în patrimoniul municipiului. Ei au ajuns la concluzia că lucrările de artă pot fi estimate la cel puţin 100.000 de euro, ca obiecte de inventar dar în timp valoarea lor ar urma să crească în funcţie de evoluţia carierei artiştilor care le-au creat.

  Pentru a fi îngrijite şi ocrotite lucrările de artă rămase în urma simpozionului naţional de sculptura desfăşurat în acesta vara la Paşcani trebuie preluate în patrimoniul municipalităţii. În acest sens a fost întocmită o comisie de evaluare formată din 5 specialişti: un critic de artă şi şi 4 membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.

  Cele 11 lucrări de artă au fost estimate la 100.000 de euro. Este suma totală cu care ele vor fi înscrise în contabilitate ca bunuri de inventar. Specialiştii susţin că valoarea lor artistică ar urma să crească în timp, nicidecum să scadă.

  Totodată artiştii urmează să renunţe la drepturile de autor în favoare municipalităţii. Sculptorul Ilie Bostan, prodecanul Universităţii Naţionale de Arte George Enescu din Iaşi, promotorul acestei acţiuni spune că Pascaniul a ieşit în câştig nu în pierdere în urma organizării taberei de sculptură cu bani de la bugetul local.

  În acelaşi context administratorul public Gică Zanet a precizat că nu toţi banii alocaţi pentru acest eveniment au fost cheltuiţi (din 70.000 lei au fost cheltuiţi 53750 lei). Urmează să mai fie făcut un album cu sculpturile realizate la Paşcani

  Colaborarea dintre Primărie şi artiştii ieşeni ar urma să continue şi anul viitor spune viceprimarita Gabriela Nedelcu. Reprezentanţii universităţii spun că tabăra de sculptură poate fi o acţiune cu caracter permanent şi chiar cu dimensiuni internaţional dacă municipalitatea va dori şi va sprijini organizarea evenimentului.

  Tabăra naţională de sculptură Forma şi Expresivitate” de la Paşcani a avut loc în perioada 7 iulie – 12 august a.c. Evenimentul a fost susţinut financiar cu 70.000 de lei, de la bugetul local. Banii au fost cheltuiti atât pentru cazarea şi masa participanţilor cât şi pentru materia primă şi uneltele folosite la sculptură. Totodată cele mai bune lucrări au fost premiate de municipalitate.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Proiect: Vacanțele școlare, diferențiate în funcție de cele 4 macroregiuni ale țării și de ciclurile de învățământ

  Un proiect depus la Parlament prevede că vacanțele școlare ar urma să aibă loc diferențiat în funcție de cele 4 macroregiuni ale țării, dar și în funcție de ciclurile de învățământ. //

  Tânăr de 26 de ani, prins băut la volan

  La data de 19 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au depistat un tânăr de 26 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe DE 58 în comuna Cotnari, fiind sub influenţa alcoolului, în urma testării acestuia cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. //

  Rata şomajului a urcat la 5% anul trecut (INS)

  Rata şomajului a urcat la 5% anul trecut, în creştere de la 3,9% în anul precedent, iar nivelul cel mai ridicat (17,3%) a fost consemnat în rândul tinerilor (15-24 ani), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet