11.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Cât de mulți sateliți se pot trimite în spațiu și ce văd „ochii” din cer? Sorin Ducaru: Se conturează premisele unei confruntări

Rezoluţiile pe care le au acum sateliţii lansaţi pe orbită sunt tot mai clare şi pericolul ca oricine să poată fi identificat oriunde, din spaţiu, este din ce în ce mai prezent. Iată de ce legislaţia în domeniu devine esenţială. Uniunea Europeană are propriile programe spaţiale şi desigur, sateliţi proprii. Constelaţia numită „Sentinel” culege date pe care le analizează Centrul Satelitar al Uniunii Europene şi le transmite mai departe celor responsabili cu deciziile politice şi de securitate europene. Ambasadorul Sorin Ducaru este directorul acestui Centru şi a explicat într-un interviu pentru Digi24 cum ajută de fapt „ochii din cer”, dar și ce provocări aduce aglomerația de sateliți în spațiu.

Sateliţii UE veghează la siguranţa noastră

Programele spaţiale ale Uniunii Europeane au în acest moment 29 de sateliţi pe orbita Pământului şi vor mai fi lansaţi alţi 30, în următorii 15 ani. Sunt deja prevăzute 16 miliarde de euro în noul buget european pentru dezvoltarea lor. Copernicus este numele programului spaţial care oferă date observaţionale despre planeta noastră. Iar aceste date sunt prelucrate de Centrul Satelitar al UE şi livrate celor care au nevoie de ele.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Să începem să explicăm direct termenii. Ce înseamnă Centrul Satelitar al Uniunii Europene?

Sorin Ducaru, directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene: Centrul Satelitar UE este una dintre cele două agenţii interguvernamentale ale Uniunii Europene, alături de Agenţia Europeană de Apărare, deci o agenţie care aparţine statelor membre, este finanţată în proporţie de 50% prin contribuţia lăsată la bugetul agenţiei, cealaltă jumătate fiind din prestările de servicii pentru alte agenţii europene sau altor utilizatori, şi are ca obiectiv de activitate dezvoltarea de analize geospaţiale. Sunt analize provenite din imagini satelitare care pot fi imagini optice sau electromagnetice pe diverse spectre, infraroşu sau alt gen de spectre, pentru a genera cunoaşterea unor situaţii în termen, astfel încât să poată fi luate decizii corecte de politică externă, în domeniul apărării sau pentru o gamă largă de aplicaţii dincolo de cele de securitate, aplicaţii civile.

Continuarea pe DIGI 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI