-3.1 C
Paşcani
duminică, februarie 5, 2023

Cât costă un an de vechime la pensie, din ianuarie 2023. Data limită până la care poate fi cumpărată

Dacă aţi avut o perioadă în care nu aţi lucrat şi aţi rămas cu goluri în cartea de muncă, trebuie să ştiţi că şi anul acesta vă puteţi cumpăra ani de vechime în câmpul muncii pentru o pensie mai bună. Însă va trebui să pregătiţi mai mulţi bani pentru că sumele au crescut substanţial. Un an de vechime, de exemplu, pentru cei care vor să îşi asigure continuitatea a ajuns să coste nu mai puţin de 9 mii de lei.
Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie, care s-a majorat de la 1 ianuarie la 3.000 de lei brut şi este în proporţie de 25%. Dacă anul trecut, românii plăteau pentru o lună de vechime 638 de lei, anul acesta plătesc 750 de lei. Aşadar 9.000 de lei pe an.

3.100 de români şi-au cumpărat vechimea în muncă

Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpăraţi până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august. Se discută însă despre prelungirea acestei măsuri. Doar la nivelul municipiului Bucureşti, aproximativ 10 persoane îşi cumpără zilnic vechime în muncă.

Continuarea pe Observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow