16.9 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
16.9 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
Array

Cât costă să înveţi o meserie? Preţurile pleacă de la 300 de lei şi ajung la 1.200 lei

Atât tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii, cât şi adulţii care nu se încadrează cu pregătirea lor în câmpul muncii au ocazia să se reorienteze în meserie la Şcoala Naţională de Meserii, unde au început deja înscrierile. Aceasta desfăşoară în toată ţara, inclusiv în Iaşi, cursuri autorizate de Ministerul Învăţământului şi Ministerul Muncii şi face parte din cadrul Patronatului Naţional Român, organizaţie nonprofit, ca departament de educaţie. Înfiinţată în anul 2009, Şcoala Naţională de Meserii a pregătit peste 7.000 de cursanţi. Ieşenii trebuie să ştie că domeniile în care se pot pregăti într-un timp relativ scurt sunt variate, iar taxele sunt cuprinse între 300 şi 1.200 de lei, în funcţie de curs.
„Cele mai căutate sunt cursurile de frizerie, coafor, unde taxa este de 600 de lei. Un curs poate să dureze două luni, patru sau mai mult. Cel mai scump curs de la noi este cel de tehnician masor şi reflexoterapie, unde cursantul trebuie să plătească 1.200 de lei. Pentru cel de măcelar, carmanger, tranşator, preţul este de 400 de lei în două luni, iar pentru apicultor, la fel”, a declarat Florin Costache, preşedintele Patronatului Naţional Român.
Vestea bună pentru tinerii ieşeni este că taxa se poate achita în rate, programul de cursuri este flexibil, astfel cei care deja au un loc de muncă pot face cursurile în funcţie de timpul liber, diplomele sunt recunoscute şi peste hotare. Astfel, sunt cursuri pentru stilist protezist de unghii, la care se pot înscrie ieşenii cu studii minime de 10 clase, începând de la vârsta de 16 ani. Cursul are 120 de ore şi costă 600 de lei. Prima rată se achită după înscriere, iar cea de-a doua rată, până la finalizarea cursurilor. Şcoala asigură gratuit trusa personală şi baza materială necesară instruirii practice.
Cursuri şi pentru tinerii cu opt clase
Cursurile de tehnician masaj şi reflexoterapie se ţin pe o durată de 6 luni, iar cei care doresc să se înscrie trebuie să aibă minimum liceul, cu sau fără bacalaureat. Deşi această taxă este cea mai mare din cadrul şcolii, se poate achita în rate lunare egale, cu condiţia ca după înscriere să se achite prima rată de 300 de lei. Un alt curs destul de căutat este cel de cosmetician, care durează tot şase luni şi la care sunt necesare studiile liceale. Taxa este de 1.000 de lei şi se poate plăti de asemenea în rate.
Continuare pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
16.9 ° C
17.3 °
16.2 °
92 %
2.9kmh
0 %
mar
26 °
mie
28 °
joi
34 °
vin
27 °
sâm
23 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI