6.9 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Galerie FOTO: Câştigătorii Concursului de coşuri cu bunătăţi, la Paşcani. Premii în bani pentru bucate gustoase şi păstrarea tradiţiilor

Produse tradiţionale gustoase au fost prezentate în a treia zi de Paşte, în faţa Casei Municipale de Cultură ,,Mihail Sadoveanu” din Paşcani, cu ocazia unei expoziţii-concurs de coşuri şi bucate tradiţionale, specifice sărbătorilor pascale. Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de binecuvântare a merindelor şi a celor prezenţi, apoi fanfara Trubadurii, condusă de Micky Atomei a delectat participanţii cu acorduri de muzică populară.

Participanţii au fost din 7 parohii ale Protopopiatului Paşcani, din Brăteşti, Dumbrăviţa sau Paşcani care s-au întrecut fie prin frumoasele aranjamente, fie prin gustul unic al bucatelor. Prezentările produselor au fost însoţite de explicaţii simbolice ale preoţilor, care au arătat juriului, semnificaţia elementelor pascale precum pasca, oul înroşit,cozonacul, caşul proaspăt sau drobul de miel.
IMG_20150414_123455

Fiecare parohie a avut elemente inedite, de aceea deliberările juriului şi premierea au fost hotărâte în funcţie de specificul parohiilor care s-au remarcat prin ceva aparte. Astfel cel mai gustos coş şi cel mai controversat premiu a fost acordat porohiei Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Soci în timp ce parohia Sfântul Gheorghe din Lunca, a fost premiată pentru păstrarea elementelor tradiţionale în bucatele pascale.

Premiul pentru cea mai frumoasă prezentare şi cadrul cel mai reprezentativ din punct de vedere al tradiţiilor, a fost oferit parohiei cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Boşteni. În plus, spre încântarea celor prezenţi, toţi reprezentanţii parohiei, de la mic la mare, în frunte cu preotul satului au intonat frumoase cântări religioase şi populare.
IMG_20150414_130055
Premiul pentru cea mai bogată masă de Paşte cu cel mai mare şi divers număr de bucate prezentate, a fost acordat parohiei Înălţarea Domnului din Paşcani, însă toate parohiile s-au bucurat atât de aprecierea juriului, cât şi a tuturor celor prezenţi, care au putut gusta din produsele expuse, la invitaţia concurenţilor.
Mai precizăm că juriul a fost format din trei membri, Romică Ipate şi Daniela Calistru de la Casa de Cultură şi preotul Ioan Dan, secretar al Protopopiatului Paşcani, iar premiile în bani cu valoare între 100 şi 150 de ron vor fi acordate din bugetul Casei de Cultură pentru anul 2015, aprobat conform Planului de activităţi pentru anul în curs.
Mai jos aveţi galeria foto de la eveniment:

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow