19.1 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022
Array

Cardul de sănătate, mai ”bolnav” decât pacienții. Dă zilnic bătăi de cap

Un sondaj realizat printre cadrele medicale relevă că 50% dintre medicii ieşeni au permanent probleme cu funcţionarea platformei

După ce, timp de trei zile, în perioada 10-13 octombrie, cardul de sănătate nu a fost funcţional şi a dat bătăi de cap atât medicilor de familie, cât şi pacienţilor care fie nu şi-au primit reţetele, fie au fost reprogramaţi pentru o dată ulterioară, Socie­tatea Naţională de Medicină a Fa­miliei (SNMF) a realizat un sondaj de opinie în rândul medicilor.

Prin intermediul său, reprezentanţii SNMF au vrut să verifice starea de funcţionalitate a PIAS şi cum sunt percepute aceste probleme în rândul medicilor.

În mai puţin de 24 de ore, 1.000 de medici de familie din toate judeţele au răspuns întrebărilor refe­ritoare la defecţiunile întâlnite, fiind medici cu cabinete atât în mediul urban, cât şi în cel rural.

Medicii de familie ieşeni sunt pe locul al doilea ca număr de respondenţi, cu 69 de medici care şi-au exprimat nemulţumirile, pe primul loc fiind Bucureştiul, cu 100 de res­pondenţi, restul fiind medici din diferite zone ale ţării. În urma răs­punsurilor date de aceştia, a reieşit că 50% dintre ei se confruntă zilnic cu funcţionarea defectuoasă a platformei, peste 470 de medici consi­derând că „este grav ceea ce se întâmplă şi nu se mai poate lucra în aceste condiţii“.

Conform medicilor, pe durata celei mai recente şi mai lungi perioade în care nu a funcţionat platforma, aceştia nu au putut verifica calitatea de asigurat a pacientului, nu s-au putut face reţete online, nu au putut fi validate consultaţiile sau reţetele, nu s-a putut face raportarea serviciilor. „Dacă pacienţii şi-au luat deja reţetă din altă parte, noi vom fi vinovaţi. Lumea nu îşi asumă riscul, pentru că am păţit deja să fim sancţionaţi în contextul în care pacienţii erau deja internaţi, dacă au fost în alte servicii şi au primit medicaţia necesară“, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie şi preşedinte al SNMF, filiala Iaşi.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow