Zarvă mare ieri în comuna Moţca. De dimineaţă, în localitatea de reşedinţa, a ajuns Caravana Culturală a Romilor. Copiilor de la şcoală li s-au dăruit cd-uri şi cărţi cu opere literare cunoscute traduse atât în limba română, cât şi în limba romani. Apoi, după-amiază, o parte din comunitatea de etnie roma din localitate, a participat la o piesă de teatru, jucată de actori renumiţi din Bucureşti, şi la un spectacol cu muzică lăutărească.

Caravana Culturală a Romilor a ajuns în localitatea Moţca. Evenimentul organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor, în parteneriat cu Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa a început ieri, dis-de-dimineaţă, în localitatea cu o comunitate de etnie roma numeroasă.

În prima parte a zilei, organizatorii au împărţit copiilor din şcoli materiale culturale, artistice şi educaţionale bilingve. De asemenea, a avut loc şi o dezbatere la sediul Primăriei, cu reprezentanţi ai autorităţilor şi liderilor locali despre importanța culturii şi a identităţii etnice.

După-amiază, cei mici şi nu numai au venit la Căminul Cultural din Moţca, unde s-au bucurat de o piesă de teatru, in care rolurile au fost rostite atât în limba română cât şi romani, jucată de actori de renume din Bucuresti.

 

s3330254

Ziua caravanei s-a încheiat seara cu un spectacol de muzică lăutărească, susţinut de artişti de etnie roma precum Neluţă Neagu, Georgian Stanciu sau formaţia Calofir.

s3330306
Nu au lipsit nici talentele locale. A cântat pentru publicul din comună şi Iulian Nunuca, câştigătorul sezonului Next Star, de anul trecut .
Menţionăm că scopul caravanei este de a aduce actul de cultură mai aproape de cetăţenii români de etnie roma în comunităţile locale, din mediul rural şi urban. Astăzi artiştii din Bucureşti au fost şi în localitatea Ciohorani, ultima locaţie din judeţul Iaşi.

Slider
loading...