1.3 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 19, 2022

Când şi în ce condiţii este colectat gunoiul vegetal

Nemulţumiri în rândul păşcănenilor din suburbii privind serviciul local de salubritate. Mai mulţi cetăţeni au reclamat faptul că echipele de colectare refuza să ridice odată cu gunoiul menajer şi deşeurile vegetale rezultate în urma curăţeniei de primăvară. Pentru a rezolva acesta problemă conducerea societăţii a făcut un program special de colectare, câte o zi pe lună pentru fiecare suburbie.

Dacă amestecaţi gunoiul menajer cu cel vegetal, rezultat în urma curăţeniei de primăvară sau cel de la animale riscaţi să rămâneţi cu el în faţa casei. Asta deoarece muncitorii de la salubritatea au fost instruiţi să preia doar deşeurile menajere. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, în aceste zile, în suburbia Lunca Paşcani la o gospodărie unde gunoaiele depozitate în tomberon erau amestecate. După ce i-a fost refuzată ridicarea deşeurilor familia respectiva a cerut explicaţii.

Directorul societăţii spune că nu poate prelua şi resturile vegetale pentru că nu pot fi depozitate la groapa ecologică de la Tutora Iaşi. Mai mult el atrage atenţia că gunoaiele menajere nu trebuie amestecate cu cele vegetale sau provenite de la animalele din curte pentru a nu creşte costurile de transport dar şi pentru că ar contravine prevederilor legale.

Pentru a rezolva acesta problemă conducerea societăţii a stabilit un program special de colectare a deşeurilor vegetale, câte o zi pe lună în fiecare suburbie. Mai exact în urma masinii compactoare va circula şi un tractor cu remorcă unde vor fi încărcate astfel de gunoaie. Ele urmează să fie depozitate la Paşcani, nu la depozitul ecologic de la Iaşi, într-un loc special amenajat. Astfel în oraş gunoiul menajer va fi ridicat în prima vineri din lună, la Sodomeni şi Bosteni, în prima şi de luni din lună, la Luncă, în prima marţi din lună, la Blăgeşti în prima miercuri din luna iar la Gastesti în prima joi din lună.

Menţionăm că aceleaşi reguli sunt valabile şi pentru societăţile comerciale, dar contra cost. De asemenea pentru gunoaiele de pe domeniul public, dacă sunt colectate şi transportate de societatea locală de salubritate, Primăria Paşcani trebuie să deconteze pe bază de factură contravaloare serviciilor. În acelaşi timp Poliţia Locală are obligaţia să îi depisteze pe cei care aruncă gunoaiele pe domeniul public şiş a îi sancţioneze.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Copaci taiati de pe domeniul public, pentru inlocuirea unei conducte

La Pascani este usor sa tai copaci verzi de...

CSM Pascani cauta jucatori. Au fost reluate antrenamentele

Echipa locala de fotbal CSM Pascani a reluat antrenamentele,...

CSM Pascani, mai multi bani, performante la fel de slabe

Clubul Sportiv Municipal Pascani are nevoie de mai multi...