-0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Campanie națională de donare de sânge lansată de Consiliul Județean Iași și DIGI 24

Consiliul Județean Iași și DIGi24 vă invită să luați parte la Campania națională de donare de sânge “Avem același sânge”. Pot fi donatori bărbați/femei cu vârsta până în 50 de ani, fără afecțiuni cronice (fără afecțiuni cardio-vasculare, fără diabet, fără cancere în antecedente, fără infecții acute sau cronice, fără tuberculoză, fără hepatite cronice,etc.), fără tratamente medicamentoase, fără operații în ultimele 6 luni.
Femeile trebuie să se afle în afara menstruației (după cel puțin 5 zile), la cel puțin un an după naștere și minim 6 luni de când au încetat alăptarea.
Greutatea minima și la femei și la bărbați să fie de MINIM 60 KG!!!!! întrucât există o corelație medicală între genul persoanei, înălțime, greutate și cantitatea de sânge care se poate recolta la o donare standard (480 ml).
Cu minim 2 zile înainte de a dona, orice persoană trebuie să se hidrateze (2,5-3 litri lichide pe 24 ore), iar în dimineața donării se consumă cât mai multe lichide, cafeaua(pt cei care consuma obișnuit cafea) și OBLIGATORIU un mic dejun ușor fără grăsimi animale.
Se va stopa orice consum de alcool cu minim 72 h înainte de ziua donării.
Restul condițiilor medicale se vor stabili în urma triajului efectuat de către medicul de la consultatii și conform legislației în vigoare.
Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
a) un card cu 69,9 lei;
b) o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariaţi; o zi scutire de frecvenţă, în ziua donării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţă înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow