27.1 C
Paşcani
luni, iulie 4, 2022
Array

Campanie de informare si educatie preventiva

Mama-si-fiu--arsi-de-vii-in-propria-casa

 

C.P. În luna septembrie 2012, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a lansat Campania naţională de informare şi educaţie preventivă “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, proiect derulat cu sprijinul E.ON România.

Campania se doreşte a fi un semnal de alarmă adresat părinţilor, bunicilor ori reprezentanţilor legali ai copiilor, eforturile depuse în acest sens canalizându-se pe conştientizarea adulţilor asupra pericolului la care-i expun pe cei mici, lăsându-i nesupravegheaţi şi încuiaţi în casă.

Din nefericire, această stare de fapt a făcut ca numai în primele două săptămâni ale anului, două tragedii să se producă în judeţele Bacău (comuna Măgura) şi Constanţa (comuna Nicolae Bălcescu), în urma cărora au fost curmate vieţile a şapte copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani.

Evenimentele s-au derulat după “scenarii” identice: părinţii plecaţi de acasă şi-au lăsat copiii singuri, nesupravegheaţi, cu mijloacele de încălzire aflate în funcţiune. Căderea accidentală a jarului ori scânteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încăperilor în care aceştia se aflau, iar micuţii, rămaşi fără posibilitatea de evacuare, au căzut pradă flăcărilor şi gazelor toxice, emanate de incendiu.

Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi  atrage atenţia asupra necesităţii supravegherii copiilor şi educaţiei antiincendiu, precum şi asupra respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:

  • Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate;
  • Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate;
  • Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;
  • Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă;
  • Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste      operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece;

 NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ!

 Apelaţi la rude, cunoştinţe sau vecini, atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă.

 Pentru mai multe informaţii pentru siguranţa copilului tău şi a întregii familii, accesaţi: www.f-o-c.ro

sau contactaţi-ne:

Cpt. Silvia Bolohan– Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă  „Mihail Grigore Sturdza”   al Judeţului Iaşi Tel: 0755069668

E-mail:  isujiasi@gmail.com

Corneliu Zaiţ – E.ON România

Tel: 0749.282.456

E-mail: corneliu.zait@eon-romania.ro

Parteneriatul „Împreună pentru siguranţă”, încheiat între I.G.S.U şi E.ON România, este prevăzut să se dezvolte pe mai multe componente, iar prima acţiune lansată împreună este Campania naţională de informare şi educaţie preventivă “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”.

Ideea implementării unui astfel de proiect a pornit de la o realitate susţinută de statistici şi anume faptul că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării.

Obiectivele comune ale Parteneriatului vizează conştientizarea publicului ţintă (părinţi, bunici, reprezentanţi legali ai copiilor), Cetăţeanul fiindun partener extrem de important în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, în special în sfera asigurării securităţii în utilizarea surselor de energie. ziarulorizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow