„Nu cerşi, cere ajutor”. Acesta este numele celei mai recente activităţi de informare organizată la o şcoală din Paşcani împreună cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane. Astfel, elevii au fost informaţi despre consecințele negative pe care îl are traficul de persoane dar şi despre utilizarea Internetului fără măsuri de siguranţă. Aceştia au urmărit şi un film documentar pe această temă, dar au participat şi la o dezbatere interactivă.
Zeci de elevi de toate vârstele de la Colegiul Naţional „Mihail Sadovenu” din Paşcani au participat astăzi la o activitate de informare, organizată împreună cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane din Iaşi.
Pentru început ei s-au adunat în curtea şcolii unde au participat la un flash mob şi au prezentat postere cu mesaje împotriva traficului de persoane, purtând tricouri şi şepci. Elevii au primit şi pliante cu informaţii utile din campaniile naţionale antitrafic.
Campania ce poartă numele de „Nu cerşi, cere ajutor!” are ca scop conştientizare, în rândul elevilor, a consecinţelor negative pe care îl are traficul de persoane şi în special, traficul de minori, precum şi utilizarea Internetului fără măsuri de siguranţă.
Campania a continuat cu o prezentare şi un dialog interactiv pe această tema. La final, elevii au urmărit şi un film documentar.
Menţionăm că în fiecare an pe data de 18 ocotombrie este marcată Ziua Europeană de Lupta Împotriva Traficului de Persoane prin diferite activități. În Europa, peste jumătate din victimele traficului de persoane sunt exploatate în scopuri sexuale. Victimele sunt bătute şi violate în mod repetat, private de libertate şi terorizate. În 2012, în România au fost înregistrate 1.041 de victime ale traficului de persoane, dintre care 526 au fost exploatate sexual. Aproape jumătate din femeile traficate au fost minore.