13.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Calitatea învăţământului, în scădere. S-a înjumătăţit numărul de cadre didactice care îşi dau definitivatul

Ca în fiecare an, cadrele di­dactice care doresc să rămână în învăţământul preuniversitar trebuie să-şi dea definitivatul pentru a putea profesa, sau pentru a se putea întoarce în sistem în cazul în care a intervenit o pauză.

În judeţ s-au înscris pentru examenul naţional de definitivat 250 de dascăli, la un număr de 152 de discipline. Un număr foarte mic în comparaţie cu anul şcolar trecut, când s-au înscris la concurs 507 persoane, adică dublu. Şi acum doi sau trei ani numărul a fost mai mare, în 2014 înscriindu-se 481 de candidaţi, iar în 2013, 403 candidaţi. Se poate observa o scădere drastică, principalul motiv find scăderea atractivităţii acestei meserii. Cei care îşi dau definitivatul în învăţământ sunt de regulă cadre didactice tinere, proaspăt intrate în sistem.

Faptul că numărul lor este mic, iar cei care au intrat în învăţământ se gândesc de două ori înainte să susţină acest examen, ridică semne de întrebare. „Aici trebuie făcută o analiză, să vedem câţi sunt în postura aceasta. În altă ordine de idei, se ştie că este un examen dificil şi, pentru a veni în ajutorul lor, s-a mers pe ideea de a se face media între inspecţia la clasă şi nota de la examen, şi aceasta să fie minimum 8, deoarece, după cum spune metodologia, candidatul trebuie să obţină minimum 9 la inspecţie pentru a putea intra în examen şi minimum 8 ca să fie admis la examen. Trebuie să mai vedem ce intrări avem în sistem, e posibil să fie mai puţini cei care au intrat în învăţământ acum doi ani, deoarece definitivatul se dă în primii cinci ani de la terminarea studiilor, dar după doi ani de profesare. Prin urmare, fiecare candidat ar veni să dea de maximum trei ori acest examen“, a declarat Laviniu Lă­cus­tă, preşedintele Uniunii Sin­di­catelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow