More

  Calcule pe 12 luni: prețul căldurii e DUBLU cu centrala proprie față de sistemul centralizat

  Array

  Costurile în sistemul centralizat, mult mai mici decât cele cu centrală proprie: 907 lei față de 1.833 de lei. Caz concret: două apartamente cu două camere din cartierul Mircea cel Bătrân. La cel cu încălzire centralizată, de la Veolia, prețurile au fost la jumătate, având și repartitoare la calorifere. La apartamentul cu centrală proprie lunile de iarnă au fost „ucigătoare”, facturile sărind în aer. Prețul gazului va crește accelerat, cu aproape 50% în următorii trei-patru ani.

  Săptămânalul 7EST vă prezintă rezultatele obţinute în urma unei comparaţii făcute între costurile pentru un apartament cu două camere care foloseşte sistemul centralizat şi acelaşi tip de apartament, însă care are centrală proprie, pentru perioada mai 2014 – aprilie 2015.

  Pe baza calculelor facute publice in fiecare luna de iarna de furnizorul de căldură Veolia Energie Iaşi, a informaţiilor de la firma de administrare imobile Termo-Service Iaşi, dar şi a declaraţiilor date de ieşeni, pe an, în medie, pentru un apartament cu două camere, factura este de aproximativ 915 lei la locuinţele dotate cu repartitoare.

  În schimb, la acelaşi tip de apartament, dotat însă cu centrală proprie, factura totală a fost de aproape 1.333 de lei, la care s-a adăugat în luna februarie o factură rectificativă de 500-600 de lei. Deci prețul e la dublu față de sistemul centralizat.

  Diferenţe mai mici în lunile de vară

  Maria Trofin locuieşte într-un apartament cu două camere din cartierul Mircea cel Bătrân. Pentru acest apartament, costul apei calde a variat între 30,6 lei în luna mai şi 61,2 lei în lunile iulie şi august, în condiţiile în care se plăteşte 1,3 lei metrul cub de apă rece, plus 11,33 lei încălzirea acestei ape.

  La acelaşi tip de apartament cu două camere, dar cu centrală termică, şi la acelaşi consum de apă caldă, Silvia Costin, din acelaşi cartier, a plătit aproximativ 45 de lei în luna mai şi 90 de lei în lunile iulie şi august. La acest tip de apartament, Silvia Costin a achitat costul apei reci – 1,3 lei metrul cub, dar şi 1,278 lei metrul cub de gaz consumat pentru încălzirea apei, în perioada mai – decembrie 2014, precum şi 1,297 lei metrul cub în perioada ianuarie – aprilie 2015, plus energia electrică ce a fost consumată de centrala de apartament.

  Continuare pe 7 EST.ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în municipiul Pașcani și suburbii

  COMUNICAT: În vederea remedierii unei pierderi la conducta de aducțiune Moțca Pașcani de 600 mm diametru, apărută în zona Hanul Ancuței, ApaVital se află...

  Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

  Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai...

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI