Consiliul de Administratie al bibliotecii din Pascani are aceleasi atributii ca si pana acum. Noul regulament aprobat saptamana trecuta de legislativul local a modificat doar numele institutiei de cultura, Leonard Gavriliu, in memoria fostului scriitor pascanean, nu si alte prevederi, conform unei hotarari aprobate inca din anul 2017.

Precizarile sunt necesare in contextul in care unul dintre consilierii locali,  a aratat intr-un comentariu  pe Facebook ca „până ieri exista un control asupra bugetului instituției prin Consiliul de administrație, de ieri nu mai este posibil deoarece Consiliul de administrație are …rol consultativ.”  Pentru repararea presupusei  situatii,  Claudiu Bodoasca a propus ca biblioteca sa aiba un Consiliu de Administratie cu puteri executive,  nu consultativ, dar amendamentul a fost respins  deoarece contravine prevederilor legale.

Intrebat de acesta situatie, consilierul liberal a recunoscut ca ar fi vorba de o neintelegere, din cauza unor prevederi contrare din proiect si pentru ca vechiul regulament  nu a fost pus la dispozitia consilierilor.

„ … În preambulul Proiectului de hotărâre este stipulat, printre altele, ca si acel Ordin de ministru a stat la baza întocmirii Regulamentului fapt ce prezuma ca prevederile acestuia pot fi luate în considerație.  Nu sunt eu de vina ca legislația are prevederi contrare ce pot da nastere la diferite interpretări. În acest moment CA -ul de la Bibliotecă emite Hotărâri fapt ce duce la concluzia că hotărăște…”, a spus pentru BIT TV Claudiu Bodoasca.

Actualizarea regulamentului era necesara pentru scoaterea la concurs a postului de manager al institutiei. Proiectul de hotarare a fost aprobat cu votul consilierilor PSD si PMP, fara amendamentul propus de PNL.
Prevederile ordinului invocat de consilierii din opozitie, nr 2069 / 1998,  au fost abrogate odata cu intrarea in vigoare a Legii Bibliotecilor, patru ani mai tarziu.
De asemenea, tot conform aceleiasi legi, conducerea unei biblioteci este asigurata de un director iar Consiliul de Administratie este consultativ, nu executiv, prevederi care sunt aplicate la toate bibliotecile publice cu personalitate juridica din tara.

In momentul de fata, conducerea bibliotecii din Pascani este asigurata de un director interimar, Mihaela Cojocaru. Tot directorul este cel care conduce si Consiliul de Administratie, din care mai fac parte consilierul Vasile Haldam si profesoara Carmen Apostol din partea PSD precum si consilierii Alexandru Dandu si Mihaela Spiridon de la PNL, in conditiile in care, conform legii, autoritatea tutelara ar fi trebuit sa aiba doar un singur reprezentant.

Mentionam ca astfel de discutii apar adeseori in legislativul pascanean  si pentru ca unii dintre alesii locali nu prea tin cont de precizarile personalului de specialitate aflat in suburdinea primarului, ale secretarului general al UAT Pascani, Irina Jitaru.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider