More

  Bust pentru un mitropolit din Pascani, in Basarabia

  Array

  visarion

  Născut în 1879, la Paşcani, Victor Puiu, Visarion pe numele călugăresc, a fost episcop de Arges (1921-1923), episcop de Hotin (1923-1935). Miropolit al Bucovinei (1935-1940) – cu sediul la Balţi -, Mitropolit de Transnistria la Odessa (1943), cârmuitor al Eparhiei românilor din străinătate, numită şi Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală (1945-1958). A murit la Paris în 1958, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse.

  În Bălţi, ÎPS Visarion Puiu a ridicat cinci biserici şi sediul episcopiei şi a depus eforturi deosebite pentru electrificarea oraşului. La sfinţirea Catedralei “Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena” din Bălţi a fost prezent şi Patriarhul Ierusalimului Damianos al II-lea. Însă pe tot cuprinsul Basarabiei, ÎPS Visarion Puiu a ridicat şi restasurat zeci de biserici.

  Refugiat în Occident, în 1944, pe 21 februarie 1946 a fost condamnat la moarte în contumacie de către Tribunalul Poporului din București pentru „crime de război”, excomunicat de Sfântul Sinod al BOR în 1950 și reabilitat post-mortem de același for pe 25 septembrie 1990. Sentinţa este şi astăzi în vigoare, deşi este una aberantă, fără nici o bază în realitate, Mitropolitului Visarion nefăcîndu-se vinovat de nici o infracţiune minoră, darămite de crimă. O lege strâmbă interzice, pe baza acestei sentinţe, omagierea ÎPS Visarion în România.

  Totuşi, la Paşcani şi la Mânăstirea Putna se află câte un bust în cinstea acestei mari personalităţi. Aşa a apărut ideea dezvelirii unui bust al ÎPS Visarion şi în Basarabia.

  Sculptoriţa Silvia Radu, soţia regretatului artist plasti basarabean Vasile Gorduz, a pus gratuit la dispoziţie cofrajul pentru turnarea bustului în bronz. Aceste cofraje din gips au fost aduse de la Bucureşti la Chişinău cu sprijinul unor tineri din Bucureşti, Marius Fleican şi Ovidiu Teleche, fiind depozitate la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Chişinău încă la începutul anul 2013.

  Continuare pe Rost online .ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Proiect: Vacanțele școlare, diferențiate în funcție de cele 4 macroregiuni ale țării și de ciclurile de învățământ

  Un proiect depus la Parlament prevede că vacanțele școlare ar urma să aibă loc diferențiat în funcție de cele 4 macroregiuni ale țării, dar și în funcție de ciclurile de învățământ. //

  Tânăr de 26 de ani, prins băut la volan

  La data de 19 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Hârlău au depistat un tânăr de 26 de ani, în timp ce conducea un autoturism, pe DE 58 în comuna Cotnari, fiind sub influenţa alcoolului, în urma testării acestuia cu aparatul alcooltest rezultând o valoare de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat. //

  Rata şomajului a urcat la 5% anul trecut (INS)

  Rata şomajului a urcat la 5% anul trecut, în creştere de la 3,9% în anul precedent, iar nivelul cel mai ridicat (17,3%) a fost consemnat în rândul tinerilor (15-24 ani), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet