15 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Buna Vestire sărbătorită de mii de creștini

Prima sărbătoare în calendar închinată Maicii Domnului este sărbătorită de toţi creştinii ortodocşi. În biserici se fac slujbe la care sunt aşteptaţi credincioşi să se bucure împreună de aflarea veştii naşterii pruncului Iisus. De asemenea, în această zi este dezlegare la pește, iar în tradiţia populară se urmăreşte cântecul cucului care anunţă venirea primăverii.

Mii de creştini ortodocşi sărbătoresc mâine, 25 martie Buna Vestire. În toate bisericile din ţară se oficiază slujbe ce au în prim plan vestea minunată primită de Fecioara Maria de la îngerul Gavril şi anume că va fi mama Fiului Domnului.

Credincioşii sunt aşteptaţi în lăcaşurile de rugăciune cu inimile curate şi smerenie în această zi plină de bucurie.

Această zi este cunoscută în tradiţia populară ca ziua în care se primesc veşti. În funcţie de zona în care locuiesc oamenii au superstiţii şi ritualuri pe care le păstrează cu sfinţenie de la strămoşi.
În tradiţia populară se spune că în această zi cântă cucul pentru prima oară. Dacă o persoană îl aude cântând trebuie să numere de câte ori cântă pentru a şti câţi ani mai are de trăit. Şi tinerii pot afla din cântecul cucului peste câţi ani se vor căsători. Neapărat la auzul cucului trebuie să avem bani în buzunar pentru a ne bucura de belşug.
Tradiţia mai spune că în această zi aducătoare de veste minunată oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Aceste persoane vor avea necazuri tot anul.
În unele zone pentru a avea roade bogate în livezi pomii se ameninţă cu toporul şi se stropesc cu ţuică.
De asemenea Buna Vestire este prima zi din post în care este dezlegare la pește, în celelalte zile fiind mare păcat să se consume orice fel de carne.
Buna Vestire este prima din cele patru sărbători închinate Sf. Fecioare Maria.

Foto: protopot Pavel Postolache

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow