-2.6 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 19, 2022

Bugetul şi investiţiile au fost aprobate. Panzaru: stânga este liberală, dreapta – proletara, Olariu-PMP castiga!

Şedinţa grea în legislativul păşcănean. Marţi de la ora 10.00, timp de două ore şi jumătate, consilierii locali au dezbătut şi aprobat bugetele şi listele de investiţii ale municipiului şi cele ale instituţiilor publice subordonate financiar. După discuţii şi replici tăioase între consilierii din opoziţie şi cei de la putere, proiectele au fost aprobate, cu majoritate de voturi.

Primarul Dumitru Pantazi a ieşit la tablă şi a prezentat veniturile şi cheltuielile prognozate pentru acest an. Cifrele au fost proiectate pe un ecran iar edilul a explicat timp de câteva zeci de minute ce va face cu banii păşcănenilor. Veniturile estimate în acest an sunt de peste 36,7 milioane de lei, semnificativ mai mici faţă de anul trecut, după transferarea salariilor profesorilor la inspectoratele şcolare şi reducerea impozitului pe profit cu şase procente. Astfel municipalitatea va încasa cu cca 3 milioane de lei mai puţin din cotele defalcate de la Guvern faţă de anul trecut.
În ceea ce priveşte cheltuielile, cele mai mari vor fi cele salariale, aproximativ 40% din bugetul local. La acestea se adăugă şi cheltuielile de funcţionare. Pentru investiţii au fost alocaţi în acest an 12,8 milioane de lei din excedentul înregistrat anul trecut. Mai exact deficitul prognozat în acest an de 10,1 milioane de lei urmează să fie acoperit cu banii rămaşi necheltuiţi dîn 2017.
Edil municipiului a concluzionat că bugetul din acest an este echilibrat chiar dacă veniturile sunt mai mici.
Lista de investiţii propusă dezbaterii publice a fost modificată uşor în urma propunerilor primite din partea consilierilor din opoziţie şi de la cetăţeni.
Consilierul PMP, Sorin Olariu a avut iniţial trei amendamente. A renunţat la două dintre ele: alocarea de bani pentru realizarea unui studio de fezabilitate în vederea amenajării unui parc industrial şi pentru suplimentarea cantităţilor de pietriş necesare reparării străzilor neasfaltate. A reuşit însă să obţină sprijinul consilierilor din opoziţie pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a centrului de recoltare a sângelui în clădirea administrativa din Piaţa Deal.
Consilierii liberali au cerut votul pentru o listă cu 15 amendamente, o parte dintre ele propuse de cetăţeni în urma consultării publice.
Nici unul nu a fost aprobat de consilierii PSD pe motiv că o parte dintre ele au fost deja cuprinse, direct sau indirect, în lista de investiţii iar altele nu ar fi oportune.
Până la urma bugetul a fost aprobat cu 12 voturi pentru din partea consilierilor PSD, PMP şi unul de la PNL şi 7 abţineri din partea consilierilor din opoziţie

Votul consilierilor din opoziţie a atras critici vehemente din partea managerului Spitalului de Urgenţă din Paşcani. El l-a aplaudat şi felicitat pe primar şi i-a criticat pe liberali pentru atitudinea populistă şi că s-au abţinut de la vot. Doctorul Costică Panzaru a apreciat că în actualul legislativ local,  “stânga politică este liberală iar dreapta este proletara”. În acelasi timp l-a lăudat pe consilierul PMP Sorin Olariu, care în opinia sa câştiga încrederea electoratului dezamăgit de consilierii PNL. În replică, liderul opoziţiei, Marius Pintilie a reacţionat dur la aceste critici.
Menţionăm că administratia locala asteapta o rectificare bugetară pozitivă în vara acestui an în urma căreia spera să primească mai mulţi bani din impozitul pe venit decât suma prognozată în buget.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Copaci taiati de pe domeniul public, pentru inlocuirea unei conducte

La Pascani este usor sa tai copaci verzi de...

CSM Pascani cauta jucatori. Au fost reluate antrenamentele

Echipa locala de fotbal CSM Pascani a reluat antrenamentele,...

CSM Pascani, mai multi bani, performante la fel de slabe

Clubul Sportiv Municipal Pascani are nevoie de mai multi...