25.4 C
Paşcani
joi, iunie 30, 2022
Array

Bugetele întârziate la comune. Dacă aveți sugestii, adresați-le primarului

Primariile din comunele din imprejurimile Pascaniului au ramas in urma cu realizarea proiectelor de buget pentru anul in curs. La sfarsitul lunii februarie legea bugetului de stat a fost publicata in Monitorul Oficial, si chiar daca pana saptamana aceasta Primariile ar fi trebuit sa supuna dezbaterii publice proiectul, multe dintre unitatile-teritorial administrative nu au reusit decat sa contureze in linii mari cum se vor cheltui banii publici.
De exemplu, la Helesteni proiectul de buget va fi supus dezbaterii publice cel mai tarziu saptamana viitoare, iar spre sfarsitul lunii se va discuta in sedinta de Consiliu Local.
In ceea ce privesc veniturile, primarul comunei, Constantin Hâra, a precizat ca vor fi la acelasi nivel cu anul trecut, circa 26 mld lei vechi. Cele mai importante obiective pe lista de investitii sunt terminarea unui parc din centrul comunei, infiintarea unei retele de iluminat public in satul Harmaneasa si finalizarea lucrarilor la baza sportiva din Oboroceni.

Daca Primaria Helesteni nu are arierate, Mogosesti-Siret se confrunta cu probleme mari din cauza datoriilor. In urma Ordonantei de Urgente date de Guvern prin care administratiile locale care inregistrau arierate au fost obligate sa reduca volumul acestora cu 85% pana la finele lunii martie, primarul Damian Butnariu a imprumutat de la Trezoria statului 7 mld pentru a scapa de datorii. Astfel ca, anul acesta se anunta un an greu din punct de vedere financiar. Proiectul de buget nu a fost finalizat pana acum, insa prognozele arata ca va fi mai mic cu 1.5 %, insemnand 13 miliarde lei vechi. Nici nu mai vine vorba de prea multe investitii. Edilul comunei spera ca va reusi sa infiinteze o retea de canalizare si sa inceapa lucrarile pentru modernizarea drumurilor in Muncel.
Cel mai probabil proiectul de buget va fi supus dezbaterii in plen in prima decada a lunii aprilie.

Primaria Ruginoasa este pe punctul de a finaliza proiectul de buget, iar pana la sfarsitul acestei saptamanii, va fi afisat pe site-ul si la sediul Primariei. Locuitorii pot depune amendamente pana in sfarsitul lunii, cand consilierii vor supune dezbaterii, in sedinta, bugetul, care va atinge anul acesta suma de 42 mld de lei vechi.
Prioritate pe lista de investitii au obiectivele incepute in anii trecuti, printre care se afla si continuarea lucrarilor la scoala din centrul comunei. Cu fonduri guvernamentale si de la ISJ, pana in prezent, in toamna anului trecut, a fost dat in folosinta parterul unitatii de invatamant, insa mai sunt nevoie de aproximativ 6 mld de lei vechi pentru finalizarea claselor de la etaj.
Alte investitii presupun asfaltarea drumului Dumbravita-Ruginoasa, canalizare si aductiune de apa precum si instalarea unui sistem de supraveghere video in centrul comunei.

Mentionam ca pana in prima decada a lunii aprilie, bugetele locale ar trebui sa fie discutate in sedintele de consiliu local si stabilite cu exactitate.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow