10.8 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Bucureştiul ne scapă printre degete câteva milioane. Cum stă Iasul în bugetul de stat?

Spitalul Regional de Urgenţă este singurul proiect care se urneşte din loc, cu o alocare de 11 milioane ce poate ajunge până la 80 de milioane. După cum se anunţase deja, autostrada A8 primeşte nişte fărâme, iar şoseaua de centură lipseşte cu desăvârşire. Doar modernizarea drumului Târgu Frumos – Botoşani are alocată o sumă importantă: 62 de milioane lei. Sediul Operei este la finalul unei liste de priorităţi. Din nou apare documentaţia pentru reabilitarea liniei de cale ferată Roman – Iaşi – Frontieră.

Bugetul de stat pe anul 2021 creează câteva premise pentru deblocarea unora dintre proiectele importante ale Iaşului. În ciuda unor sincope, alocările par să reflecte calendarul asumat în ultimele luni în cazul demarării unor investiţii strategice. Printre acestea, se numără Spitalul Regional de Urgenţă (SRU) şi cele două autostrăzi (A7 şi A8).

În schimb, în cazul altor proiecte, finanţările sunt minime sau iniţiativele sunt lăsate în coada listei naţionale. Cu mici excepţii, bugetul de stat arată similar cu cele din anii trecuţi: în alte zone din ţară se lucrează deja la proiecte mari de infrastructură, în timp ce la Iaşi mereu proiectele sunt în „pregătiri” cu termene de execuţie care se schimbă de fiecare dată când este învestit un nou guvern. „Ziarul de Iaşi” a analizat bugetele tuturor ministerelor şi vă prezintă astăzi care sunt priorităţile judeţului din perspectiva actualei guvernări.

La A7 se lansează licitaţii de execuţie, A8 este în „stand by”

Proiectele celor două autostrăzi A7 (Ploieşti – Paşcani) şi A8 (Iaşi – Tg Mureş) apar cu alocări în bugetul naţional. În cazul primei autostrăzi, lucrurile sunt avansate: banii prevăzuţi, aproape 40 milioane lei, reprezintă ultimele tranşe pentru firmele care trebuie să predea în acest an studiile de fezabilitate pentru cele patru tronsoane. Într-o intervenţie la o televiziune centrală, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a reiterat ieri intenţia autorităţii de a lansa, în acest an, licitaţia de execuţie a primului tronson (Ploieşti – Buzău) şi, ulterior, la o diferenţă de câteva luni, celelalte trei tronsoane (Buzău – Focşcani, Focşani – Bacău şi Bacău – Paşcani).

Decalajul este determinat de momentul în care studiul tehnic pe fiecare tronson va fi recepţionat de către compania de autostrăzi. Pentru finanţarea lucrărilor de execuţie, autostrada A7 este favorită pentru a prinde fonduri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În cazul autostrăzii A8, lucrurile nu sunt atât de clare. Studiul aferent sectorului montan (Tg. Neamţ – Tg. Mureş) va fi gata la mijlocul anului, iar guvernul a introdus în buget şi ultimele plăţi în acest sens (9,7 milioane lei). Capetele acestui sector (circa 50 km) sunt propuse spre finanţare în PNRR de către societatea civilă, dar, în momentul de faţă, nu există certitudinea alocării fondurilor. La celălalt tronson (Iaşi – Tg. Neamţ), lucrurile sunt mai complicate: MT a prevăzut o eşalonare la plată pentru viitorul proiectant al lucrărilor (contractul se semnează în primăvară) pe parcursul a 4 ani. Alocările arată astfel: 4,8 milioane lei (2021), 23,1 milioane lei (2022), 27,5 milioane lei (2023) şi 12 milioane lei (2024).

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole