18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021

Bravo, Ştefania! O perfomanţă uimitoare. Fata de zece din mediul rural!

Ultimele știri

Între cei 32 de zecişti de la Evaluarea Naţională din Iaşi s-a distins, de departe, Ştefania Robu. O adolescentă sfioasă, frumoasă, pasionată de citit, de sport şi atât de mult de matematică şi română încât părinţii şi profesorii spun că nu a vrut să renunţe la una în favoarea celeilalte. „Este un copil excepţional, nu ştiu dacă voi mai găsi un altul la fel în carieră. Măcar unul la zece ani”, spune, cu bucurie, dar parcă şi cu regret, Gabriela Ioniţă, diriginta fetei.
Până aici, situaţia e la fel, în mare, cu cea a multora dintre ceilalţi 31 de „zecişti”. Ceva însă o diferenţiază net: Ştefania învaţă la una dintre şcolile din judeţ cele mai îndepărtate de oraş: Şcoala Gimnazială Mogoşeşti-Siret. Performanţa ei este cu atât mai deosebită cu cât, de la an la an, diferenţele de nivel şcolar între sat şi oraş se adâncesc îngrijorător, căscându-se practic o prăpastie cel mai adesea de netrecut de către cei mici.
Ştefania Robu provine dintr-o familie din Mogoşeşti-Siret în care părinţii au făcut tot posibilul să o sprijine şi să o îndrepte către şcoală, mai ales când au văzut pasiunea deosebită pe care o avea şi fata pentru carte. A făcut trei ani de chitară, dar muzica nu a rezonat cu ea la fel de bine cum a făcut-o matematica. Şi nici la română nu a vrut să renunţe, chiar dacă cifrele au fascinat-o de mică parcă mai mult decât poveştile bine scrise.

„Muzica“ cifrelor

La câteva zile de la afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională, Ştefania e deja la a doua carte, şi părinţii râd când povestesc că e genul de investiţie pe care o face cu plăcere orice părinte. Cum altfel, când vezi că ai un copil care preferă cartea în faţa multor tentaţii care există deja pretutindeni. „Este un copil foarte conştiincios, a învăţat să muncească încă din şcoala primară. Nu cred că a primit vreodată o sarcină pe care să nu o ducă la capăt. Când am văzut cât de pasionată este, am susţinut-o, i-am insuflat dragostea de carte. Cu altceva nu îşi petrece timpul liber, în permanenţă, dacă nu învaţă, citeşte. Îi place foarte mult matematica şi româna, nu a vrut să renunţe la nimic“, povesteşte mama acesteia, Daniela Robu, secretară a şcolii din Mogoşeşti-Siret. Ştefania a participat în ultimii doi ani la Olimpiada Satelor din România şi a luat de fiecare dată menţiune la faza naţională, la matematică.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
18.4 ° C
20.1 °
17.3 °
71 %
1.2kmh
5 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
31 °
mie
33 °
joi
23 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI