16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Boboteaza la Pașcani: înghesuială la mii de litri de apă sfințită

20160106_113418

Bisericile din Paşcani au fost neîncăpătoare pentru miile de creştini ortodocși care le-a trecut astăzi pragul pentru a prăznui botezul Domnului. Încă de dimineaţă, preoţii au început slujba de Bobotează sau “Dumnezeiască Arătare” cum mai este numită în popor deoarece la apa Iordanului odată cu botezul Mântuitorului s-a arătat pentru prima dată Sfânta Treime.

După slujba desfăşurată în biserici, preoţii şi credincioşii s-au îndreptat spre crucea de gheaţă şi butoaiele de apă caracteristice acestei sărbători. După un ritual de sfinţire a apei, agheasma mare a fost împărţită creştinilor pentru a-i apara de boli şi a le curăța sufletul şi trupul de păcate.

Şi credincioşii cred că prima agheasmă de anul acesta îi ajută în caz de boală, dacă beau câte o gură dimineaţa pe stomacul gol mai multe zile consecutive. Apa sfinţită mai este folosită pentru a stropi casa şi animalele din gospodărie.

Şi la Hîrlău această zi a îndreptat paşii a mii de oameni spre lăcaşurile sfinte. La Biserica „Sfântul Gheorghe” din localitate sute de credincioşi au participat la slujba închinată Bobotezei. Nu au lipsit nici jandarmii care să asigure ordinea.

Boboteaza, serbată în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă care pe lângă înţelesurile creştine cum ar fi momentul naşterii spirituale a Mântuitorului au şi trăsături de mare sărbătoare populară.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow