15.2 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022

BOBOTEAZA: apă sfințită îmbuteliată pentru pășcăneni

Miercuri, 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Boboteaza sau Botezul Domnului, cunoscută şi sub denumirile “Arătarea Domnului” sau “Epifania”. Pascanenii si nu numai, sunt asteptati la Biserica Inaltarea Domnului, unde au fost pregatite sticle imbuteliate cu agheasma, a anuntat parintele protopop, Pavel Postolachi.

Preotul indeamna credinciosii sa respecte regulile sanitare si sa nu se imbulzeasca pentru a lua apa sfintita.

Evenimentul religios face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului.

După mersul cu Ajunul de Crăciun, cu uratul de Anul Nou, copiii mergeau cu “Chiraleisa” de Bobotează, dar în unele locuri se mai mergea cu uratul de Sfântul Ioan sarbatorit pe 7 ianuarie, fiind vizaţi doar cei care purtau numele Sfântului.

La Sfântul Ioan se încheie sărbătorile de iarnă, iar oamenii îşi intra în ritmul normal al lucrurilor. În Răsărit, până în a doua jumătate a secolului al IV-lea, Naşterea Domnului era cinstită în aceeaşi zi cu Botezul, la 6 ianuarie. Boboteaza (6 ianuarie) şi Sfântul Ioan (7 ianuarie) aproape că formează una şi aceeaşi sărbătoare.

Cum vremea e blândă anul acesta, crucea tradițională din gheață este făcută in acest an din crengi de brad si înfrumusețată cu zeci de flori, in cele mai multe localitati.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Amenzile pentru cruzimea faţă de animale, triple

Amenzile pentru cazurile de cruzime faţă de animale, triple...

ANALIZĂ LA RECE – Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării...

O ucraineancă s-a răsturnat cu masina la Strunga

O soferiță din Ucraina care conducea un autoturism Honda...



Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow