More

  Biserica veche de lemn din Soci va fi reabilitată

  Array

  Cea mai veche biserica din lemn din localitatea Soci va fi reabilitata incepand din primavara acestui an. Proiectul, initiat de preotul Romica Siminciuc, este estimat la circa 2 miliarde de lei vechi, bani pe care parintele spera sa-i obtina din donatii ale satenilor, de la administratia locala si de la mitropolitul Moldovei. Principalul motiv pentru reabilitarea acestui obiectiv turistic este de a mentine vie traditia si istoria locului, mai ales pentru ca in curtea bisericii sunt ingropati peste 500 de soldati cazuti pe campul de lupta in cel De-al Doilea Razboi Mondial.

  Biserica de lemn “Sfintii Voievozi Mihail si Gavril”, construita in anul 1892 din barne de catre localnici, este o marturie a consecintelor celui De-al Doilea Razboi Mondial. In curte, sunt ingropati pentru 500 de soldati cazuti pe frontul de lupta in anul 1944, pentru care rudele vin in fiecare an din Basarabia, Ucraina si Moldova.

  Batranii din sat isi aduc aminte de “Biserica Veche” asa cum o denumesc acum. Este pentru ei ca o icoana a satului. Au renuntat insa sa fie facute slujbe acolo pentru ca drumul era destul de anevoios iar alunecarile de teren reprezentau o amenintare pentru cladire.

  Imediat cum va fi reabilitata, parintele spune ca va oficia slujbe si in lacasul de cult vechi de zeci de ani.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet